»Jag bodde med munkar och nunnor«

Text:

Bild: Wilhelm Stokstad/TT

– Jag delar med mig av vem jag är och mina tankar om saker och ting, och sådant som har inspirerat mig. Jag lever i Stockholm, men det finns en helt annan värld som jag har i huvudet. Det finns annat som händer i världen, jag vill inte missa allt det. Programmet handlar om livsval och olika perspektiv, varför vi gör de valen vi gör.

I programmet träffar du personer som du är nyfiken på. Hur har du blivit intresserad av dem?

– Allt utgår ifrån saker jag sett, serier jag följt och så vidare. Det är ett spretigt urval. En av dem jag träffade är Thich Nhat Hanh, en zenmästare. Då bodde jag med buddistiska munkar och nunnor. Honom såg jag bli intervjuad på tv en gång och blev intresserad.

Vem var den mest spännande du träffade under programmet?

– Alla var spännande på sitt sätt. Men det är nog Snoop (Felicia Pearson) från tv-serien »The Wire«, hon gjorde mig nervös. Hon har varit med om så mycket, haft en tuff uppväxt, mördat en person och suttit i fängelse. Det har egentligen aldrig gått bra för henne, men hon fortsätter att kriga. Jag gillar underdogs.

Vilket är det roligaste uppdraget du har haft?

– Melodifestivalen var jävligt kul. Det var mycket stress, energi och skarpt läge. Men jag kunde inte vara mig själv till hundra procent, inte på ett personligt plan. Det är jag däremot i det nya programmet, så det är nog det roligaste uppdraget. Man kan säga att det är mitt drömprogram.

Har det alltid varit självklart för dig att bli programledare?

– Jag ser det inte riktigt som att jag är programledare. Jag berättar min historia och får folk att öppna sig för mig, så har det varit i alla kanaler där jag gjort saker, även det jag spelade in själv i början. Jag lär mig något, och ger folk chansen att berätta.

Fakta | Fem frågor

Gina Dirawi är programledare och komiker. Hon har bland annat varit programledare för Melodifestivalen och Grammisgalan. I höst är hon aktuell med programmet »Ginas värld« på SVT Flow.