»Jag grät när jag­ nådde toppen«

Text:

Du ska springa 26 mil på 8 dagar i ultra-maratonloppet Transalpine-Run. Varför utsätta sig för det frivilligt?

– Ja, jag vet inte. Jag började springa långt för några år sedan i någon slags 40-årskris och sprang ett maraton. Sen hittade jag det här loppet och tyckte att det verkade vackert och härligt, så jag tjatade på min man att ställa upp och nu springer vi tillsammans för andra gången.

Hur har du tränat innan?

– Alldeles för lite! Jag har sprungit tre-fyra mil i veckan men i Kalmar finns det inga backar så det är fullständigt omöjligt att träna egentligen. Dessutom kom vi precis tillbaka från en semester på Bali och där blev det inte så många löppass direkt, så det känns inte så jättebra just nu.

När är loppet som tyngst?

– Förra gången sprang vi en lång sträcka på asfalt, sen 2 000 meter upp i bergen. Då grät jag när jag nådde toppen, jag var så utmattad och det gjorde ont överallt. Det blir ju mer och mer slitsamt för varje dag och mot slutet såg det ut som om vi hade fått hjärtsvikt, benen var svullna och vi hade vätska upp till knäna.

Du som är läkare, är det här verkligen nyttigt?

– Nej det är det säkert inte, inte som vi såg ut. Fast även om det är slitsamt för muskelfästen och leder är det nog inte så farligt, å andra sidan säger jag det som gynekolog, inte ortoped … Det låter jobbigare än vad det är, man springer inte hela tiden när det är så mycket höjd och jag tycker faktiskt att Stockholm Marathon är värre för då är man ute efter en bra tid. Det här gör vi för att vi tycker att det är kul, vi har inget mål utöver det att genomföra loppet utan att bryta.

Vad tror du är gemensamt för deltagarna?

– En galenskap, det är en massa dårar som ställer upp. När man står där varje morgon och »Highway to Hell« vrålar ut genom högtalarna sprutar adrenalinet från öronen, det är så spännande.

Fakta | Transalpine-run

Den 31 augusti–7 september arrangeras bergsloppet Transalpine-run. Banan som sträcker sig 260 kilometer och 15 000 höjdmeter går genom fyra länder – Tyskland, Österrike, Schweiz och Italien. Åtta svenskar är anmälda till årets tävling.