»Jag har ett Malmöhjärta så klart att jag blev ledsen«

Text:

Bild:  Erik Åström / Åströms Sportfoto

Förra veckan tog Tyresö hem guldet i damallsvenskan. Du har ju tidigare spelat i Malmö-laget LDB FC som vann guld både 2010 och 2011. Varför vinner inte Malmö längre?

– Det gäller att ha marginalerna på sin sida, och för Malmös del har den klyschan fått lite kött på benen. Dessutom tar fler lag poäng nu jämfört med tidigare år, vilket är positivt. Det är svårare att vinna nu.

Malmö kunde säkrat guldet i matchen mot Umeå. I stället blev det 1–1. Hur kändes det?

– Jag har ett Malmöhjärta så klart att jag blev ledsen för att de inte vann guldet. Men nu spelar jag i Umeå och vill att det ska gå bra för oss. Umeå har många unga spelare och därför är det jätteviktigt att laget kan känna att man kan stå upp mot Malmö. Egentligen tycker jag vi var värda att vinna matchen.

Du har kallat Umeå IK:s grundspel unikt. På vilket sätt då?

– Umeå har unga spelare. Det läggs ett stort ansvar på individen att ta rätt beslut ut efter varje situation. Vi har gått på stora förluster med många mål, där vi riskerat en del med vårt kortpassningsspel. Men spelarna har verkligen utvecklats tack vare att vi spelat lite mer vågat. Inom en treårsperiod kommer Umeå att vara med i toppstriden igen, det är jag säker på.

Du har spelat i den amerikanska WPS-ligan med Chicago Red Stars. Vad lärde du dig?

– Mycket. Det är en helt annan kultur i USA. Klubbarna ägs inte av medlemmarna utan av en person som har för avsikt att tjäna pengar på laget. Man kan bli sparkad på dagen och därför ser de flesta till sin egen situation. Ens prestation mäts i hur många mål man gör, inte om man tar en löpning på 50 meter för att någon har tappat bollen.

Pia Sundhage är sedan den 1 september huvudtränare för landslaget. Vad betyder det?

– Pia är en förbundskapten som är extremt fotbollspassionerad. Hon var själv spelare när damfotbollens status inte var så hög, hon har varit ledare på alla nivåer. En mer komplett person är svårt att hitta.