»Jag väljer mina strider«

Text:

– Det betyder oerhört mycket att man uppmärksammat kampen. Personligen är jag så hedrad att jag inte vet vad jag ska säga.

Hur tycker du kampen går? 

– Jag måste säga att Erik Ullenhag har skött sig exemplariskt. Han har verkligen varit tillgänglig. Han har tagit flera initiativ – till exempel vitboken – och verkligen lyft frågan. Utställningen »Vi är romer«, att jag kommer in i Europaparlamentet, SVT gör fyra dokumentärer om romer, Stefan Löfven säger i regeringsförklaringen att han inte accepterar antiziganism – allt detta visar att frågan har kommit upp på agendan.

På vilket sätt för du den kampen i Europaparlamentet? 

– Jag kommer göra ungefär som jag gjort innan när jag lobbat för frågan. Prata och övertyga. Det handlar om att få med sig så många som möjligt och lyckas bygga allianser. Det gäller att vara strategisk.

På tal om strategi, du fick en hel del kritik internt för att du valde s-gruppen och för att du röstade ja till Jean-Claude Juncker som ny ordförande för kommissionen. Var det rätt beslut så här i efterhand?

– Ja, jag står fast vid båda besluten. S-gruppen är den näst största och ska man få igenom saker är det bra att vara i en grupp som har kraft. I stort sett är det bara de två stora partigrupperna som har något att säga till om. Jag tror helt enkelt inte jag hade fått gehör för mina frågor annars. Att jag röstade ja till Juncker beror på att det redan var färdigt i och med att EPP blev största partigrupp i EU-valet. Skulle han blivit nedröstad skulle det ändå kommit en annan Juncker.

Hur ser du på kritiken?

– Jag kan förstå den. Men jag har inte kommit hit för att köra symbolpolitik, jag är här för att arbeta. Det var inte lätt att säga ja eftersom Juncker står för allt annat än det jag står för. Men som nytt feministiskt politiskt parti i parlamentet är det extra viktigt att jag bygger upp respekt och förtroende, både för mig som person och för partiet. Att jag visar att jag väljer mina strider.

 

Fakta | Fem frågor

Soraya Post är europaparlamentariker för feministiskt initiativ. Hon är också en av årets två Stieg Larsson-pristagare tillsammans med Thomas Hammarberg. I veckan blev det klart att feministiskt initiativ får en egen dag i Almedalen.