»Jag visste inte att jag skjutit på fel tavla«

Text: Nina Brevinge

Bild: Scanpix, SVT

Hur kom det sig att du började med skidskytte?

– Tidigare åkte jag längdskidor men kände att jag inte utvecklades. Jag hade ingen aning om hur jag skulle kunna bli bättre. När jag var 27 år bestämde jag mig för att prova på skidskytte och tyckte att det var jättekul. I mitt första VM satte jag alla skjutningar och det är ovanligt.

Vad krävs för att bli bra på skidskytte?

– Givetvis måste man vara en bra skidåkare och en bra skytt. Men det är också viktigt att kunna fokusera i det lilla ögonblicket. Om man missar flera gånger i rad gäller det att koppla bort de tankarna och endast fokusera på det skott man ska skjuta. När det blåser mycket är det extra svårt, då gäller det att vara lugn och vänta ut kastvindarna.

Har det någon gång gått riktigt tokigt under en tävling?

– Jag minns en tävling då jag sköt på fel tavla, jag hade bana 17 men sköt på måltavlan för bana 18. Jag träffade alla rätt och var övertygad om att jag skulle ta medalj. Först när jag kom i mål förstod jag att jag inte hade satt ett enda skott och att jag hade fått tio straffminuter. Jag kom näst sist i tävlingen. Ironiskt nog hade jag blivit intervjuad av tysk press dagen innan där reportern frågade: »Du vinner ju jämt, hur ska någon egentligen kunna slå dig?« Jag svarade: »Man vet aldrig, kanske skjuter jag på fel tavla.«

Vad tror du om svenskarnas chanser i VM?

– Det ser lite darrigt ut. Tidigare år har man kunnat luta sig mot Helena Ekholm men hon har haft det tufft under säsongen. Jag kommer hålla alla mina tummar för att de ska lyckas vinna någon medalj, men då är det mycket som ska klaffa.

Från skidskytte till något helt annat. Nu läser du ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm, varför då?

– Just nu frågar jag mig själv samma sak. Jag tycker om att prova på nya saker, det är precis samma känsla som jag fick när jag började med skidskytte. Efter att jag är klar med ekonomistudierna vill jag lära mig om skogsbruk.