»Många tror att de sitter på årets pr-trick«

Text:

Bild: TT

– Man ska ha årets pr-trick och det är jättemånga som tror att de sitter på det nu. Miljoners miljoner plöjs ner i det. Det andra sättet är att vara duktig på att följa debatten på plats och ha en bra analys och kommentarer. Så gör vi. Ett valår äger partierna frågorna, agendan får man sätta under mellanåren.

Ni gör en fotoutställning. Funkar kultur I Almedalen?

– Det roliga med Almedalen är att det är enkelt att göra det oväntade. Det passar alltid in. Vi har haft fotoutställningar flera år. Det är en intressant form av entreprenörskap att lyfta fram. I år har utställningen tema stukturomvandlingar. Det är bilder på nedlagda industrier och andra lokaler där småföretagare hittar in och börjar bygga ny infrastruktur.

Förra riksdagsvalet kandiderade du för centerpartiet och ordnade 60-meterslopp i högklackat. Varför det?

– Jag var personvalskandidat och mitt mål var att få uppmärksamhet bland opinionsbildare och journalister i Almedalen. Det nådde aldrig utanför, men var med i all lokal media och en av snackisarna då, så jag lyckades. Jag hade en investering på 4 000 kronor för ett par Jimmy Choo-skor som man kunde vinna. Det var billigare än Schymans pengabränning.

Vilka är dina bästa tips för att överleva Almedalen?

– Det är lätt att känna sig lite starstruck och inte våga gå fram till människor, men alla utom partiledarna är väldigt tillgängliga och oftast utan sina vakthundar. Oavsett vem man är så ska man vara generös med sina kontakter och se till att hjälpa andra rätt. Man ska presentera personer man har runt omkring sig för dem man har i närheten.

Kan man stanna hemma?

– I min roll kan man absolut inte det. Jag tror att det vore bra för fler företagsledare att komma dit. Man kan lägga 48 timmar och få veta vad som händer i samhällsdebatten. Hela finanssektorn borde ha varit i Almedalen tidigare. Då hade de förstått tidigare att de var en del av samhällsdebatten.

Fakta | Fem frågor

Elisabeth Thand Ringqvist är vd på Företagarna, småföretagarorganisationen med 50 000 medlemmar. Hon firar tioårsjubileum i Almedalen och har sett spektaklet både från politiker- och lobbyisthåll.