»Massor av Lypsyl är ett måste«

Text:

Bild: Lisa Wennersten/SVT

– Att spela in tv-programmet »Babel«, och att livesända radioprogrammet »Spanarna« därifrån. Det är alltid roligt att vara i en intensiv jobbubbla tillsammans med så många andra människor. Jag längtar också efter att höra Åsa Grennvall prata om sin nya serieroman »Deras ryggar luktade så gott«. Det är en av årets bästa böcker.

Vilka är dina bästa överlevnadstips till mässbesökaren?

– Bekväma skor, minst två räkmackor per dag och massor av Lypsyl. Luften är så torr inne på mässan, man behöver hur mycket läppbalsam som helst så att inte munnen spricker när man öppnar den.

Vad är det mest överskattade på bokmässan som man bör undvika?

– Jag brukar ha den attityden till allt jag inte själv är bjuden på.

Vilket är ditt bästa bokmässeminne?

– När jag tillbringade en frukost som övergick i lunch och sen middag med författaren Jevgenij Jevtusjenko. När kan det ha varit? 1994 kanske? Han drack vodka och berättade fantastiska skrönor hela tiden och det var som att befinna sig inne i en roman en hel dag.

Vad läser du själv just nu?

– Sigrid Combüchens »Den umbärliga« och »Fallen ur tiden« av David Grossman. Jobbläsning visserligen, men de är mycket mycket bra böcker. Ibland har jag världens bästa jobb.

 

Fakta | Fem frågor

 

Jessika Gedin är programledare för SVT:s litteraturprogram »Babel«, radiopratare i P1:s »Spanarna« och har arbetat som översättare. I helgen, 25–28 september, arrangeras Bok- och biblioteksmässan i Göteborg för såväl branschfolk som övriga besökare. Bland de 400 seminarierna finns 66 utomnordiska medverkande, inte minst författare från fokuslandet Brasilien och författare som ingår i temat »Röster från Katalonien«. Jessika Gedin kommer medverka på mässan och bland annat spela in ett program av »Babel« där.