»Mexiko blir det nya Thailand«

Text:

Bild: Scanpix

Slår turismen till Thailand rekord i år igen?

– Efterfrågan på Thailand har varit väldigt stark och väldigt konstant och i princip vuxit ända sedan tsunamin. Svenskarna är helt galna. Så min gissning är en svag ökning i år från redan höga nivåer.

Men vi börjar närma oss en peak?

– Det finns alltid en gräns med en befolkning som Sveriges. Det går inte att växa för alltid om inte hela Sverige ska flytta över. Så jag tror att antalet resenärer stabiliserar sig nu eller de närmaste åren.

Ser du något land som har potential att bli det nya Thailand?

– I så fall är det Mexiko. Det vi ser nu är att resandet västerut har ökat kraftigt, även om det inte alls är uppe på Thailandsnivåer än. Dels till Karibien, men framför allt är det Mexiko som är den stora magneten.

Men har vi blundat för baksidan av den svenska turismen till Thailand, som först nu börjar skildras på tv?

– Jag skulle säga tvärtom. Om vi tittar 20 år tillbaka i tiden var bilden av Thailand enbart kopplad till droger och sexturism. Det var nästan suspekt att åka dit. Tack vare chartern och mycket barnfamiljer så har de sidorna balanserats upp. Sedan är det klart, så fort mycket människor samlas på ett ställe så har det baksidor. Men sexhandel och droger hänger snarare ihop med fattigdom och ett ojämlikt samhälle. Sådant finns absolut i Thailand, men det finns överallt.

Vad har thailändarna fått för bild av svenskarna genom turismen?

– Det är svårt att säga, men jag vet generellt att skandinaver brukar vara uppskattade hotellgäster. Numera är det mycket ryssar i Phuket. Det här kan man knappt skriva, men ryssar och kineser är fullständigt avskydda av hotellpersonal. Det gäller inte bara i Thailand, det gäller överallt. De har en helt annan kultur och behandlar befolkning och hotellpersonal illa. Då framstår svenskar, även om vi kan vara lite slafsigt klädda, som inte allt för otrevliga.