»Min gräns går vid 155 krogshower«

Text:

Bild: SVT

– Inga alls, tycker jag. Däremot är Norrland väldigt likt Nashville. Varje gång man kommer norr om Gävle så är det som att mötas av en öppen famn. Folk är så himla varma och man får alltid en go kram vart man än kommer.

Du har sagt att du vill tvätta bort töntstämpeln från countrymusiken. Har du lyckats?

– Jag tycker nog att motvinden åtminstone mojnat. Folk är nyfikna och fler svenska artister än någonsin tidigare åker till Nashville för att spela in skivor. Det märks också på att staden har blivit ett hetare resmål för svenska turister. Ett band som svenska First Aid Kit är helt fantastiskt och har bidragit till att sprida americana här. Vi har lyckats klä av countryns yttre attribut. Även om det fortfarande finns banal country så handlar det mycket mer om politik i dag.

Hur har den svenska countryscenen förändrats sen du började?

– Jag har hållit på i 20 år och främst märks det på att jag blivit insläppt i andra sammanhang och musikfestivaler än tidigare. Svenskar är väldigt breda och öppna i sin musiksmak. Men sen är det ju fortfarande så att country fortfarande inte spelas på radion, förutom i P4.

Hur länge orkar man riva av 155 krogshower på ett år? 

– Ungefär där går väl min gräns. Men det har faktiskt varit oerhört utvecklande att göra samma sak 155 gånger. I en krogshow finns det ändå utrymme för spontanitet och att gå in och ändra små detaljer efter hand. De som jobbar i den världen har extremt höga ambitioner och slutar aldrig polera på framträdandet.

Vem är din drömartist till »Jills veranda«? 

– Bonnie Raitt är en av mina två drömgäster. Den andra, som jag inte kan avslöja namnet på än, är redan uppbokad till nästa säsong.

Fem frågor

Countrymusikern Jill Johnson är aktuell med SVT-serien »Jills veranda«, där hon tar emot svenska artister i Nashville. Bland de medverkande finns Seinabo Sey, Veronica Maggio och Jerry Williams. Första säsongen av programmet prisades på tv-galan Kristallen. Jill Johnson har under det senaste året genomfört 155 föreställningar med sin krogshow »Jill«.