»Mina fördomar om samhället sprack lite«

Text: Michelle Muntau

Bild: Marcus Ericsson/TT

– Det handlar om konservativa stukturer i samhället. Problemet är att transpersoners röster inte blir hörda, fast det inte finns brist på personer eller historier att berätta. De som har makten tror att det är ett för smalt ämne att göra film på. Jag tycker att de gamla gubbarna och kärringarna kan hålla sig uppdaterade och ge plats för unga personer. Jag är trött på att se samma gamla saker på film hela tiden.

På vilket sätt kan filmbranschen ge större utrymme för transpersoner?
– De som gör film om trans borde inkludera transpersoner, så är det inte i dag. I de filmer som görs ska en transperson ofta vara en rolig eller sorglig person. Men det börjar komma fler bra produktioner, så som »Orange is the New Black” och »Transparent«.

Vad fick du för reaktioner på att du vann Guldbaggen?
– Reaktionerna har varit fantastiska. Jag tror att mina fördomar om att samhället är för konservativt för det här sprack lite.

Du vann Guldbaggen för bästa kvinnliga huvudroll i »Nånting måste gå sönder«. Vad betyder filmen för dig?

– Jättemycket. Att göra filmen är min finaste erfarenhet och jag har fått vänner för livet. När jag bestämde mig för att söka rollen hade jag precis läste Elis bok och kände att det var något som hände med mig. Jag hade precis kommit ut som transperson och ville ha en förändring. Det var ett bra manus och jag ville vara en del av projektet. Alla i projektet gick in i det här med hela hjärtat och själen. Det här är den första rollen du har gjort.

Vad har du för planer framöver?
– Jag vill peppa igång andra. Jag hoppas på nya spännande projekt, med nya perspektiv. Samhället förändras hela tiden och då måste kulturen också förändras och ge utrymme åt nya människor som har någonting att säga.

Fakta | Fem frågor

Saga Becker är skåde­spelare och vann förra veckan Guldbaggen för bästa kvinnliga huvudroll i »Nånting måste gå sönder«, som bygger på en roman av Eli Levén.