»Mitt namn borgar för kvalitet«

Text:

Bild: Scanpix

Marknaden svämmar ju över av träningsböcker. Varför ska man läsa just din som kom ut i veckan? 

– Många i träningsbranschen utger sig för att ha haft stora framgångar inom idrotten, men ofta är det svårt att kolla upp om det stämmer. Mitt namn borgar för kvalitet, jag vet vad som funkar. Boken riktar sig till den som vill träna för att må bra och kunna unna sig saker. Alla vet att det är skadligt med elitidrott och då finns det heller ingen anledning att försöka träna som en elitidrottare. Jag ser alldeles för många människor på gymmen som tränar alldeles för mycket och alldeles fel.

Lever du själv hälsosamt?

– Jag försöker enligt mina mått att leva hälsosamt. Genom att träna kan jag unna mig en flaska vin och en god middag. Min rygg kräver regelbunden träning, annars får jag ont. Höjdhoppare ska vara extremt starka men väga så lite som möjligt, jag väger 30 kilo mer i dag. Då var jag aldrig nöjd med min kropp, jag var alltid tvungen att tänka på att hålla mig smal.

Hur högt skulle du hoppa i dag, tror du?

– Jag har pajat mitt vänsterknä, så jag vet inte. I tv-programmet »Superstars« hoppade jag 1,60, men då var det med högerbenet, som är fel ben för mig. Det finns inget socialt i höjdhopp, det är inte så att jag ringer en polare och frågar om vi ska dra iväg och hoppa lite höjd.

Stämmer det verkligen att du tog 320 kilo i knäböj? 

– Det stämmer. Många tror att det är en lögn, men de kanske tror att det handlade om djupa knäböj. Jag tog 320 kilo i knäböj med 90 graders vinkel i knäna.

När du var med i »Nyhetsmorgon« i lördags psykade du programledaren och hävdade att alla vikter var för lätta för dig. Kommentar? 

– Men det var ju sant, vikterna var för lätta för mig. Jag fick förfrågan om att vara med och jag sa att jag inte kände för att vara ombytt och visa övningarna själv. Då fick han göra dem i stället.