»Norge har större medaljchanser«

Text:

Bild: Fredrik Sandberg/TT.

Emil Jönsson missar VM på grund av en skada. Vad tror du om Sveriges medaljchanser i VM nu?

– Ja, jag har sett det. Men det finns nog någon chans fortfarande. Teodor Peterson låg ganska bra till i helgen, så det kan finnas en liten medaljchans på sprinten. Men chansen är större på damsidan. Ida Ingemarsdotter åker nog bra till exempel. Men Norge har säkert större medaljchanser, det har de visat flera gånger det gångna året.

Vem kommer att bli roligast att se tävla i VM?

– Jag kan inte välja en person. Men det ska bli roligt att se Charlotte Kalla och Johan Olsson åka.

Om du jämför med din tid som aktiv, hur har sporten förändrats?

– Den har inte förändrats så mycket. Det som har förändrats är sprinttävlingen. Sprintspåren är snabbare i dag på grund av att spårprepareringen har förändrats, och det stakas mer i tävlingarna.

Du har uttalat dig för en avskjutning av Sveriges alla vargar. Det blev stort rabalder. Står du fast vid denna åsikt? 

– Ja, det finns ingen anledning att ändra sig om det.

I höstas blev det ståhej sedan du mot din vilja kryssats in av sverigedemokraterna. Sedan ville du inte ta avstånd från partiet. Hur ser du på det i dag? 

– Jag tycker det är ett fel på systemet i Sverige när någon kan göra på det här viset. Ska man välja in någon måste man prata med personen i fråga först, annars borde en sådan grej vara ogiltig.

Fakta | Fem frågor

Skidlegendaren Thomas Wassberg har vunnit fyra OS-guld, tre VM-guld och ett VM-brons. Som vice banchef har han haft en viktig roll i skapandet av banorna vid skid-VM i Falun som pågår till den
1 mars. På lördag tävlar herrarna i backhoppning och både damerna och herrarna i skiathlon. På söndag tävlar damerna och herrarna i sprint (fristil). Tävlingarna sänds i SVT.