Växtverk

Text:

Den 17-åriga norska skidtalangen Helene Marie Fossesholm har kallats för den »nya Marit Bjørgen« och »en ny Therese Johaug«. Men inför junior-VM i finska Lahtis har det norska skidförbundet valt att berätta att Fossesholm under åren 2014–2017 hade dispens för att genomgå en hormonbehandling innehållandes ett dopningsklassat preparat. Närmast bestämt ett tillväxthormon, »eftersom [hon] varit väldigt kortväxt«, enligt förbundet.

Som 13-åring var Fossesholm knappt 138 cm lång. »Helene är nu 151 centimeter lång«, uppger förbundet.

»Vi vet att ryktena har florerat under en längre tid och personligen har det inte känts så bra. Media har varit på oss, men man vet aldrig vad media får för sig att skriva«, förklarade skidtalangens pappa Øivind Foss för norsk tv.

Att preparatet hon behandlades med finns på Wadas lista över dopningsklassade ämnen gjorde att nyheten fick genomslag i skidvärlden.

»Min kommentar är att vi i Sverige jobbar med väldigt friska individer och vi följer RF:s antidopningsstadgar. Det är så vi jobbar«, sa Åsa Thelaus, läkare i svenska juniorlandslaget.

»Jag försöker att ha fokus på det sportsliga. Men det är förstås tråkigt när det blir en ryktesspridning. Det finns alltid folk som missunnar en framgång«, sa Helene Marie Fossesholm själv.

Läkare har ifrågasatt varför norska skidförbundet offentliggjort medicineringen.

»Jag blir upprörd över att två så unga utövare känner sig pressade till att berätta om högst privata hälso­frågor offen­tligt«, sa den norske läkaren Per Medböe Thorsby, och tillade:

»Det ger inga sportsliga effekter att behandla barn så att de ska få en normal längd.«