Veckans bråk: De ryska skidåkarna

Signalerna om att de ryska åkarna är på väg tillbaka i världscupen nästa säsong har väckt motstånd. Men det har inte bara med kriget i Ukraina att göra.

Text:

Bild: TT

VM i längdskidor gick av stapeln i slovenska Planica. Norge vann allt bland herrarna. Sverige var nästan lika överlägsna bland damerna. Några klagade på sämre konkurrens i toppen. Ryska skidåkare saknades, avstängda på grund av kriget i Ukraina. "Om vi säger så här: du ser ju vad som händer i vissa sporter där Ryssland har väldigt duktiga idrottare. Det blir en helt annan fördelning", sa Johan Eliasch, ordförande för Internationella skidförbundet (Fis), till Dagens Nyheter. 

Han sa också att det kanske inte var "så roligt heller för de utövare som vinner, att alla kommer och säger att ja, men de bästa var inte närvarande. IOK vill öppna dörren för ryssar och belarusier. Skilja på idrott och politik – i sanktionernas tid.  

"Inga kan välja var de är födda", sa Johan Eliasch. 

Signalerna om att de ryska åkarna är på väg tillbaka i världscupen nästa säsong har varit starka. Och väckt motstånd som inte bara har med kriget i Ukraina att göra. Särskilt frågan: Vad har ryssarna gjort under avstängningstiden? 

Uppgifter kom att de ryska stjärnorna aldrig dopingtestades under hela 2022. 

"I så fall är det ju rent sjukt om de skulle få komma tillbaka och tävla igen", sa Calle Halfvarsson till Expressen. 

Landslagskollegan Jens Burman sa: "Det är oroväckande. Alla vi som tävlar genomgår ju regelbundna tester – det behövs för att det ska vara en ren sport."  

William Poromaa: "Det är klart att det här är dåligt och lite bekymrande. Jag hoppas verkligen att Wada i slutändan inte låter någon komma tillbaka och tävlar utan att de har testats."  

Calle Halfvarsson: "Har de inte testats under ett helt år tycker jag att de absolut inte ska få vara med och tävla. Det är ju helt fel."