»Paret Strömstedt! Burr«

Text:

Bild: TT

– Har man vunnit en gång har man ju bevisat att man kan, så på det sättet är jag lugnare. Men man börjar ju också med en fallhöjd. Det är klart att vi vill vinna, lögn vore att påstå något annat. Men det är bara så kul att vara med. Vi har väldigt roligt under inspelningen – och efter.

Hur laddar du och din parhäst Göran Everdahl upp före programmet? 

– Vi vankar runt och är rätt sammanbitna. Göran har alltid med druvsocker. Säger fåniga ramsor och peppsaker. Vi hade lovat varandra att läsa på ordentligt före programstarten. Sedan kommer andra saker i vägen. Det slutar med att jag kollar i en atlas på tåget ner. Övar in lite städer. Det är svårt att läsa in sig för På spåret annars. Det kan ju handla om precis vad som helst.

Hur kompletterar ni varandra?

– Göran är en klippa, nog den mest kunniga människa jag känner. Ibland tänker jag att våra kunskaper är lite för lika. Han kan mer än jag om det mesta. Jag har mer nördkunskaper om hundraser och akvariefiskar. Sådana saker. Och så är jag ganska bra på popfrågor. Film och litteratur. Men båda är vi värdelösa på sport.

Vad mer än sport kan ni bli bättre på?

– Vi har också ibland i programmet varit för försiktiga och just inte vågat dra. Vi brukar också säga att vi borde lyssna på den första impulsen. Den är ofta rätt. Sedan krånglar man till det.

Vilka motståndare fruktar du mest att möta?

– Eric Ericson och Kjell Wilhelmsen är vi väldigt rädda för. Likaså Jesper Rönndahl och Elisabet Höglund. Alla de här är riktigt farliga. Sedan vet man aldrig. Lina Thomsgård och Jason Diakité verkar ha unga skärpta hjärnor och mycket kunskap. Också farliga. Och paret Strömstedt! Burr.

Fakta | Fem frågor

Helena von Zweigbergk är författare och journalist, bland annat känd från radioprogrammet Spanarna. 2014 vann hon tillsammans med Göran Everdahl tävlingsprogrammet På spåret.