»Som att gå mot rött och åtalas för bankrån«

Text:

Bild: Greenpeace

– Vi har bjudit in gäster och artister som kan hjälpa oss att nå ut med vårt budskap och inträdesbiljetten består av ett brev som skickas till den ryska ambassaden och som kräver klimatfångarnas frigivning. Jag tror att många vill försvara yttrandefriheten.

Får man inte räkna med rättsliga följder om man genomför en aktion mot ryska oljeintressen?

– Absolut, våra aktivister står till hundra procent för sina handlingar. Men att klättra upp några meter på en oljerigg för att hänga upp en banderoll står inte i proportion till att ryska säkerhetsstyrkor ett dygn senare bordar fartyget på internationellt vatten och att samtliga i besättningen åtalas för sjöröveri och sedan huliganism. Det är som att gå mot rött och åtalas för bankrån.

Hur mår den svenska aktivisten Dima Litvinov?

– Rent fysiskt mår han bra, men processen är psykiskt påfrestande. Han är avskiljd från omvärlden och har bara fått kontakta sin fru två gånger. Vi hoppas att han släpps mot borgen* men det betyder inte att åtalet läggs ned. Han riskerar sju års fängelse för huliganism.

Varför är det riskfyllt att borra efter olja i Arktis?

– Dels går det helt emot världens ansträngningar att klara av klimathotet, dels är riskerna absolut störst i Arktis. Gazprom använder en gammal skrotig rigg som ska borra i extrema väderförhållanden så frågan är inte om det händer en olycka, utan när.

Sverige var fram till i maj i år ordförande i Arktiska rådet. Är du nöjd med vad man åstadkom?

– Verkligen inte. Sverige hade under två år en unik möjlighet att lyfta diskussionen om hur man reglerar oljeborrning i Arktis men det gjorde man inte. Det är ett stort misslyckande.

Fakta | Fem frågor

Annika Jacobson är chef för Greenpeace i Sverige. I samband med en protest mot det ryska energibolaget Gazproms oljeborrning i Arktis greps 28 Greenpeace-aktivister och två journalister när fartyget Arctic Sunrise bordades av rysk kustbevakning den 19 september. Den 28 november anordnas stödgalan "Arctic Lovebomb" i Stockholm.

* En domstol i S:t Petersburg beslutade den 22 november att Dima Litvinov skulle släppas mot borgen.