»Tjejer som kritiserar sexism inom spelvärlden råkar ofta ut för hat«

Text:

Bild: Pontus Lundahl/TT

Är tekniktjejer särskilt utsatta?

– Tjejer som kritiserar sexism inom spelvärlden råkar ofta ut för hat. Kvinnor som drabbas av högerextremt hat drabbas då ofta också av sexism och hot om sexualiserat våld.

Hur sprids hatet?

– Man kan skilja på vardagsrasism på nätet och den organiserade rasismen på särskilda forum och sajter som utger sig för att vara nyhetsförmedlare. Men ofta börjar rasistiska attacker med att en högerextrem sajt, facebookgrupp, flashbacktråd eller liknande hänger ut en person. Sedan hotar och trakasserar deras svans personen. Ett ganska nytt fenomen är att vissa av de rasistiska sajterna också börjat blanda upp med artiklar utan rasistisk agenda, som att priserna för SL-korten höjs. På så vis framstår de mer som etablerade medier och blir mer synliga. Men de står fortfarande själva för, eller tillåter sina kommentatorer, att exempelvis hänga ut personer. Det ökar behovet av källkritik.

Finns det motsvarande infrastruktur för antirasister?

– Den antirasistiska rörelsen har legat steget efter. Jag tror det skulle hjälpa med en samlingsplats. Det finns exempelvis facebookgrupper där man tipsar om sidor eller personer som borde anmälas eller en person som behöver stöd.

Hur jobbar aktivister mot rasism på nätet?

– Vi brukar rekommendera att man anmäler, antingen till sajten ifråga eller till polisen om det är brottsliga saker. Att man stöttar dem som utsätts för hat och dem som argumenterar mot rasism, exempelvis genom likes. Och att man sprider motmaterial när de rasistiska sajternas artiklar sprids. Vi brukar också rekommendera att man hjälper varandra att läsa vad som skrivs om en på rasistiska sajter om man skulle råka ut för det.

Berör detta särskilt unga?

– Näthat beskrivs ofta som ett fenomen bland unga. Men Researchgruppens kartläggning av kommentatorerna på rasistiska sajter visar att de oftast är män i medelåldern.

Fakta | Fem frågor

Vian Tahir är föreläsare på Nätaktivisterna. Hon talade nyligen om högerextremt näthat på Geek Girl Meetup, ett forum för teknik­intresserade tjejer som arrangerades på Tekniska museet i Stockholm.