GoT nytt slut

Text: Eira A Ekre

Bild: HBO/AP

Att manusförfattarna levererar en sista säsong är en sak. Men hur ska man som tittare förlika sig med att det är slut? Det är ju inte bara tv-serien som nått vägs ände. Den lämnar efter sig ett hålrum i vardagen. Alla teorier, alla ritualer kring att titta, läsa och diskutera klipps abrupt av. En total hängivelse under åtta år och sjuttiotre avsnitt skapar en sådan förväntan att det nästan är omöjligt att leva upp till förväntningarna.

Över en miljon personer är så missnöjda med sista säsongen av den kultförklarade serien »Game of thrones« att de skrivit på en namninsamling som kräver att den skrivs om av »kompetenta författare«. Detta kommer självklart inte att hända; musik du hatar slutar inte spelas på radio, böcker du ogillar kastar sig inte självmant på bål, tv-serier du älskar skriver inte nya slut.

»Reigns: Game of thrones« är ett storyfokuserat spel där alternativa berättelser utforskas. I rollen som bland andra Daenerys, Cersei och Jon får spelaren fatta beslut som påverkar hela kungariket, och det finns otaliga sätt att förlora tronen på.  En hedervärd regent kanske väljer att lämna Kings Landing för att assistera i kriget i Norr, medan narcissistiska beslut kan leda till att den egna livvakten brutalt avrättar sin ledare i tronrummet.

»Reigns« är en prisbelönt spelserie som berättar historier med en tinder-liknande mekanik. Spelaren konfronteras av en kort dialog och en bild av en person, och fattar beslut genom att svajpa åt höger eller vänster. För varje val finns en indikation på hur folket och riket kommer påverkas, men varje regent riskerar att drabbas av oanade konsekvenser.

Liksom i de tidigare »Reigns«-spelen följer man en regent till dess död, och tar sedan kontrollen över nästa person som intar tronen. I »Reigns« och »Reigns: Her Majesty« är tronföljden inramad av en obehaglig mysticism, där metahistorien är minst lika intressant som regenternas individuella öden. »Reigns: Game of thrones« är inramad av elden, där Melisandre förutser olika möjliga öden för riket, beroende på vem som regerar.

Slutet på »Game of thrones« kanske inte är det du hoppats, men det är inte absolut. Du har alla valmöjligheter som krävs för att själv hitta ett eget, värdigt avslut.

Fotnot: »Reigns: Game of thrones« finns där appar finns.