Atladottir: »Vänta er feminism och mediekritik«

Text:

– Jag är en 32-årig isländsk kvinna som hamnade i Stockholm när min dåvarande kille flyttade hit.  Jag hade alltid varit intresserad av att skriva och började skriva om musik och populärkultur, och sedan jobba som journalist. För tillfället med tv-programmet »Breaking news« med Filip och Fredrik på Kanal 5. Intresserar mig för engelsk fotboll, skönhet, peruker och politik.

Vad har du gjort tidigare?

– Jag har varit chefredaktör för Nöjesguiden och redaktör för Politism, som jag startade tillsammans med Eric Rosén. Det var ett initiativ från Aftonbladets dåvarande publisher Jan Helin, Aftonbladets ledarsida, LO och Kommunal. De ville ha ett opinionsprojekt, skapa framtidens ledarsidor när papperstidningen försvinner. Hur ska de ledarsidorna se ut? frågade de sig. Mitt och Erics namn kom upp och vårt svar blev Politism.

Vad tänker du skriva om i Fokus?

– Jag har alltid bevakat populärkultur på något sätt, gissar att jag kommer att fortsätta att göra det i mina kolumner.  Jag har alltid brytt mig om populärkultur, den handlar om samtiden. Frågor som exempelvis vad vi kan se för politisk vinkel i vad folk ser på i tv är nog sådant jag kommer att skriva om.

Vad kan läsarna mer förvänta sig av dina texter?

– Man kan nog förvänta sig en del mediekritik och feminism.

Vilken är utgångspunkten för din mediekritik?

– Att det är viktigt. Det var några år, när de sajter som hade som roll att bevaka medierna minskade sin bevakning, men vi behöver granska medierna hårdare.

Läs Margret Atladottirs första »Signerat« här. 

Fokus välkomnar fem nya kolumnister