»Vi klunkar ju inte en halvliter Amarone«

Text:

Bild: Dagens Nyheter

I helgen anordnades SM i hembryggd öl i Eskilstuna. Hur svårt är det att göra öl hemma?

– Det kan faktiskt bli riktigt god öl och det blir allt enklare att komma i gång. I dag kan man köpa anpassade bryggverk som går att ha hemma på köksbänken.

Vad är det största misstaget en ölproducent kan göra?

– Det kan vara svårt att få en jämn kvalitet och håller man inte hygienen är det lätt att det blir infekterat, så det krävs en viss kunskap och noggrannhet. Smaken påverkas också om ölen oxideras. Defekter av olika slag är och har framför allt varit ett vanligt fel även hos etablerade bryggerier.

Håller de senaste årens ökade ölintresse i sig?

– Verkligen. Mycket tack vare att ölimportörerna tar in fler öl och att Systembolaget följer efter. Sedan blir restaurangutbudet ständigt bättre, det öppnar många ölkrogar och bryggare bjuds in till gästspel. Allt det gör att fler får smak för olika sorters öl från exempelvis mikrobryggerier. Dock står hantverksölen bara för runt fem procent av Systembolagets utbud.

Varför har mikrobryggerierna ofta så skrikiga öletiketter? 

– Det har varit ett sätt att sticka ut från mängden och jag tycker att det är en frisk fläkt på hyllan. Men det finns strikta regler och man får inte ha vad som helst på etiketterna, till exempel inga sexuella budskap, så Sverige har trots allt ganska snälla etiketter jämfört med andra länder.

Det talas mycket om India Pale Ale, IPA. Varför?

– Mikrobryggerierna slog igenom med den humledominanta stilen och det blev nästan att man tävlade om vem som kunde ha mest beska. Men de extrema humlenivåerna är på väg att ebba ut och ölen blir alltmer balanserad. I dag finns det en IPA för alla och det är sällan man drabbas av humlechock. Nu måste vi bara lära oss att dricka den på rätt sätt. Det är en matöl eller en öl att sippa på och det är viktigt att inte dricka den som en stor stark, den håller trots allt runt åtta procent alkohol. Vi står ju inte och klunkar en halvliter Amarone på nattklubben, det skulle bli katastrof.