»Vuxnas rädsla leder till självcensur«

Text:

Bild: Linköpings Universitet

– I grunden handlar det om synen på barn. De starka reaktionerna kan vara ett uttryck för uppfattningen att man genom att prata om kroppen och könsorganen väcker en sexualitet i barnen som man inte tror att de har eller vet något om.

Vad tycker du själv om videon?

– Den är rolig. Medieforskning visar att dagens barn lär sig det mesta om sexualitet på tv, i dokusåpor och såpoperor. Där har public service ett viktigt uppdrag att ge en annan bild. »Bacillakuten« är ett utmärkt exempel, även om jag tycker att kritiken mot det heterosexuella anslaget är befogad.

Är humor nödvändigt i ett program om kroppen?

– Det är jättebra att det är roligt. I dag växer barn upp med mycket negativt kring kropp och sexualitet, mycket varningar och förbud. I min forskning har jag kunnat se att många barn har negativa associationer till nakenhet, det är mycket som är äckligt. Det är synd att inte fler barn får en positiv bild av den egna kroppen.

Är vi mer pryda i dag?

– Ja. När man pratar med pedagoger som var verksamma på 1970-talet vittnar de om en helt annan kultur kring hur barn fick utforska sina egna kroppar. Vuxnas rädsla för att stämplas som potentiella pedofiler gör att det förekommer en hel del självcensur när det kommer till barnkultur.

Vad är vuxenvärlden så rädd för?

– Vuxna har alltid haft starka synpunkter på barnkultur, med debatter om videovåld, dataspel och olämplig musik. När Spice Girls slog igenom satt det bekymrade vuxna i tv och oroade sig för att barnen skulle ta skada. Det är inte lika ofta som barnen tillfrågas om vad de faktiskt tycker själva. På SVT:s Facebooksida kan man se att det finns många barn som tycker om den aktuella videon.

Fakta | Fem frågor

Anna Sparrman är professor vid Tema Barn på Linköpings universitet och ledamot i Kulturrådets styrelse. Hon forskar om yngre barn, barnkulturs visualitet och sexualitet. När SVT la upp en tecknad video med en sång om snippor och snoppar, inför en ny säsong av »Bacillakuten«, startade debatten om dess lämplighet.