Brädat

Text:

Bild: Scanpix

Tre oväntade

Rullbrädorna skapar rubriker. Tre exempel.

Förbud
I Norge var det förbjudet att åka, äga och sälja skateboards mellan 1978 och 1989. Anledningen? Myndigheterna tyckte att det var alldeles för farligt.

Militärt
Den amerikanska marinen provade under slutet av 1990-talet att använda sig av skateboards. Syftet skulle vara att snabbt ta sig fram inuti byggnader.

Rullande munk
I Sichuanprovinsen i Kina ligger buddhisttemplet Dafu. En av munkarna orsakade i slutet av 2009 stor kontrovers genom att börja åka rullbräda i templet. Vanvördigt, ansåg vissa.

LISida

Brädbrudar

Ida Östensson är grundaren bakom »You Skate Girl« i Umeå och Uppsala och det nationella projektet »No Limit« – som båda riktar sig till tjejer. Här är hennes bästa tips till brädsugna brudar.

Organisera er
Samla alla tjejer som åker eller vill åka (finns de inte, samla alla killar som vill peppa fler tjejer att börja åka). Starta en förening, en Facebook-grupp eller en mejl-lista.

Förebilder
Det är viktigt att ha någon att identifiera sig med. Se till att det finns tjejer i ledarpositioner – som tränare, coach, personal eller liknande.

Egna tider
Det kan vara väldigt jobbigt att som ensam tjej komma till en skatelokal där det bara är killar. Att ha egna tider för tjejer är en väg in. Men målet är att skateboardkulturen ska vara så pass jämställd att särskilda satsningar inte behövs.

Marknadsföring
Jobba hårt på att synas. Se till att det alltid framgår att ni riktar er till tjejer. Ha även tjejer på affischer för arrangemang som riktar sig till alla.

Samarbeta
För att lyckas är det viktigt att ni får med er den lokala skateboardföreningen, skateshoppen, skateboard-åkarna, kommunen, ungdomsorganisationer och studieförbund. Mina föreningar hade inte hunnit göra hälften av det vi gjort utan allt stöd från samarbetspartners.

Från trottoaren till olympiaden

En liten brädhistorik, från 50-talet till i dag.

1950-talet
Surfare i Kalifornien som tröttnade på att sitta och vänta på vågorna satte rullskridskohjul på plankor och trälådor – skateboarden var född. Till en början kallades det trottoarsurfing. Surfföretag började snart tillverka mer seriösa brädor som påminde som små surfbrädor med hjul. Men lika fort som fenomenet dök upp, lika fort försvann det.

1970-talet
En andra skateboardvåg uppstod. I fronten gick de så kallade Z-boys från Kalifornien som helt dominerade den nya genren inom skateboard: freestyle. Freestyle skateboarding utövades på en plan yta, gärna till musik, och lånade teknik från gymnastik och dans. 1978 revolutioneras sporten när Alan »Ollie« Gelfand uppfann hur man hoppar med en skateboard.

1980-talet
Rullbrädan blev populär igen. En nyhet var ramperna, vilket gjorde att skejtarna inte längre behövde smygåka i villaträdgårdarnas torrlagda swimmingpoolar. På gatan hade freestyle-stilen bytts ut mot den mer aggresiva street-åkningen, där skejtarna utnyttjar omgivningen för att göra olika trick i luften. Med videons genombrott kom skateboard-filmerna. Största stjärna – då som nu – är Tony Hawk.

I dag
Under 90-talet gick skejtarna från att vara en undergroundkultur, som var lika förknippad med den framväxande skatepunken som med brädorna, till att bli en kommersiell mega­industri. Professionella åkare tjänar i dag lika mycket som andra idrottsstjärnor, genom egna klädmärken, tv-spel och sponsorer. Och sedan 1995 har de X-games – alternativsporternas egen olympiad.

Tricks

Dålig koll på vad bräd­åkarna håller på med? Här är en ordlista över de vanligaste tricken.

Ollie
Kanske det vanligaste tricket och går ut på att få brädan att hoppa upp från marken genom att snabbt trycka ner brädans bakre del med foten. Varpå den främre foten används till att räta ut brädan horisontellt igen.

Grabs
Gruppnamn för alla tricks där ena handen greppar brädan. Görs vanligen i en skateboardramp.

Kickflip
Innebär en rotation av skateboarden, skapad av en kick med framfoten. Finns drygt ett tiotal varianter, en av de mest avancerade kallas Quadruple kickflip och där snurrar skateboarden fyra varv.

Coffin
Åkaren lägger sig plant i ryggläge på brädan och håller in armarna. Utförs oftast i sluttande backar och på vägar.
Samlingsnamn för trick där åkaren glider på träpartiet på brädans undersida. Vanligt är att göra detta på ett räcke eller på kanten av en skateboardramp.

Slide
Samlingsnamn för trick där åkaren glider på träpartiet på brädans undersida. Vanligt är att göra detta på ett räcke eller på kanten av en skateboardramp.