Det nya svarta

Text:

Bild: Bezav Mahmod

Nattens gudar

Erebos personifierade mörkret i den grekiska mytologin. Enligt de flesta källor var han son till Chaos och bror/make till Nyx, nattens gudinna.

Mictlantecuhtli var mörkrets och dödens gud hos aztekerna samt kung över underjorden. Dyrkan av honom innefattade ibland kannibalism.

Höder, mörkrets gud i asatron, var blind, vilket Loke utnyttjade när han lurade honom att skjuta sin tvillingbror Balder, ljusets gud.

rahman

Mörka krafter

Astrofysikern Rahman Amanullah vid Stockholms universitet listar historiska milstolpar som ledde fram till upptäckten av det vi i dag kallar för »mörk energi«.

1917
Albert Einstein formulerar sin modell för ett statiskt universum som varken expanderar eller kontraherar. Han introducerar också den kosmologiska konstanten i sina ekvationer för att balansera tyngdkraften.

1929
Edwin Hubble presenterar sina galaxmätningar som visar att universum expanderar. Einstein kallar introduktionen av den kosmologiska konstanten »sitt största misstag«.

1938
Walter Baade föreslår att supernovor, exploderande stjärnor som under kort tid blir lika ljusstarka som en galax, kan användas som kosmiska fyrtorn för att mäta avstånd i universum.

1977
»Stjärnornas krig« visas på biografer över världen. Den mörka sidan av kraften dominerar åtminstone i en galax långt, långt borta.
1999 Två oberoende forskargrupper visar utifrån mätningar av avlägsna supernovor att universum inte bara expanderar utan faktiskt accelererar. Universum tycks domineras av någon slags repellerande mörk, osynlig, kraft. Einsteins kosmologiska konstant kommer åter på tal.

2010
Kombinerade mätningar av universums bakgrundstrålning, avlägsna supernovor, samt avlägsna galaxer visar att universum består till ungefär 74 procent av mörk, osynlig, energi, och till 22 procent av mörk, osynlig, materia. Vad dessa två komponenter utgörs av vet vi inte i dag. Vad vi vet är att det vi kan detektera med våra teleskop och instrument, som stjärnor, galaxer eller gas, bara tycks utgöra ungefär 4 procent av universum.

Svartkonster

Mörka ljuspunkter i kulturen.

Svart kvadrat
En av förra århundradets mest banbrytande konsth ändelser var när den ryske nydanaren Kasimir Malevitj 1913 skapade målningen Svart kvadrat – som är precis vad den utger sig för att vara. Tavlan kan i dag beskådas på ryska statsmuseet i St Petersburg.

Yrrol
Scenen där Lorrygänget sitter runt ett bord för att diskutera en present till direktören som fyller 50 år är en klassiker. Suzanne Reuter föreslår den ena galna fantasipresenten efter den andra – bara för att varje gång avsluta med: »och så blir det mörkt«.

Darkness on the Edge of Town
Bruce Springsteens fjärde album från 1978 etablerade honom som en av tidernas största rockstjärnor. Skivan inleds med »Badlands« och innehåller också låtarna »Racing in theStreets«, »The Promised Land« och »Some­thing in the Night«.

Mörkrets hjärta
Ingenstans har kolonialismens grymhet skildrats med samma skärpa som i Joseph Conrads »Mörkrets hjärta«. Även Francis Ford Coppolas filmatisering av boken i »Apocalypse Now« – när handlingen förflyttats från Kongo till Vietnam – kommer väldigt nära.

Mörker som gör gott
Fokuskrönikören Thomas Engströms första roman. Titeln till trots är boken en ömsint berättelse om människor som, ofta till sin egen förvåning, gör resan ut ur mörkret. En modern »Lång dags färd mot natt«.

Den lilla svarta
Svårt att välja plagg inför kvällen? Den lilla svarta är ett säkert kort. Den korta, eleganta svarta klänningen introducerades av Coco Chanel och populariserades av Audrey Hepburn i »Breakfast at Tiffany’s« 1961.

Dracula
Många har kallats mörkrets furste – från Black Sabbaths sångare Ozzy Osbourne till Storbritanniens vice premiärminister Peter Mandelson – men ingen har haft samma skrämmande effekt som Bram Stokers berättelse om vampyren från Transsylvanien.

Totalt Jävla Mörker
Med blytunga metallriff och textrader som »Ge mig portkoden till helvetet, så tar jag mig härifrån, allt är ekon och skuggor, det enda jag har är blödande sår« har hardcorebandet Totalt Jävla Mörker gett tomheten i Skellefteå en plats i musikhistorien.

…och mörker vi gärna hade varit utan

1. »Dating in the Dark« – dokusåpan där ett gäng kändiskåta singlar tafsar på varandra i ett kolsvart rum.

2. The Darkness – brittiska pudelrockarna som väckte liv i spandexbyxorna och falsettsången för ett par år sedan.

3. »Star Wars: Episod I – Det mörka hotet«. Filmen där George Lucas raserade anseendet för »Stjärnornas krig«.