Funkis

Text:

På prispallen

Imponerande idrottsprestationer.

Lena Maria Klingvall
Simmerskan som utan armar vann två VM-guld på 1980-talet och slog två världsrekord innan hon i stället blev sångerska på heltid.

Jonas Jacobsson
Tävlar i sportskytte och har deltagit i samtliga paralympiska spel sedan 1980 och kammat hem 27 medaljer, varav 16 guld samt Svenska Dagbladets bragdguld 2008.

Tanni Grey-Thompson

Brittisk baronessa som rullat hem elva paralympiska guldmedaljer i rullstolsracing, 30 världsrekord och vunnit London Marathon sex gånger. Adlades 2005.

Natalie Du Toit
Simmare från Sydafrika som saknar vänsterben. I Beijing i somras blev hon den första funktionshindrade personen som deltagit i olympiska spelen.

Jim Abbott
Baseball-spelare i Major League som kastade och fångade bollen med vänsterhanden eftersom han saknade den högra.

Oscar »Blade Runner«
Pistorius Sydafrikansk löpare med dubbla benproteser som har världsrekordet på 100, 200 och 400 meter. Hans tider är kompatibla med ordinarie världseliten och efter många juridiska turer – där många hävdade att hans special­proteser innebar en fördel – har han fått tillstånd att tävla mot icke-funktionshindrade. Men han hann inte kvalificera sig till OS i Beijing.

Nya ansikten

Funkisbyrån är en modellagentur för personer med funktionsnedsättningar. Syftet är att utmana rådande skönhetsideal och bidra till mångfald inom reklamvärlden. Projektledaren Lou Rehnlund listar fyra heta namn i Funkisbyråns stall.

LISida-walterhog
Ida Rubbmark, 25. Har tidigare gjort modelljobb med specialdesignade kläder för funktionshindrade. Nu syns hon på stortavlor iklädd en Lars Wallin-klänning sittande i sin rullstol.

LISpelle
Pelle Vesterlund, 44. Gick nerför flera catwalks under politikerveckan i Alme­dalen. Kunde dessutom följas på webben genom sin rullstolsmonterade kamera.

LISlaurentsio_1
Laurentsio Pettersson, 30. Har gått flera modevisningar, medverkar i Sean Banans nya musikvideo och innehar titelrollen i en kommande internationell storfilm.

LISella3_1
Ella Fagerström, 5. Har Downs syndrom och kommer snart att synas i en reklam­kampanj för ett köpcentrum.

Teknikens under

Ett axplock av uppfinningar från de senaste åren, som har stor betydelse för mångafunktions­hindrade.

Sakletare
Ena delen fästs på nycklar eller plånbok – den andra använder man för att hitta grejjerna som man har förlagt.

Handifon
En handdator och telefon i ett med anpassad mjukvara, till exempel röstanteckning, prisräkning och telefonlista med bild i stället för nummer.

Elektrodress
På tv-programmet »Draknästet« i våras visades dräkten för alla med spastiska problem som dämpar överfunktion och stimulerar underfungerande muskler genom elektroder som är utplacerade i dräkten. Dräkten beräknas komma till marknaden 2012.

Filmat

Personer med funktionsnedsättning är lite av en patenterad utmaning för karaktärsskådespelare. Ibland blir det riktigt bra.

Jonas Karlssons insats i »Livet är en schlager« höjer upplevelsen även om filmen har ganska låga ingångsvärden i övrigt. Han är för övrigt också med i »Miffo« där han spelar mot den ljuva, rullstolsbundna Livia Millhagens karaktär.

1980-talets hjärtekrossare Daniel Day Lewis spelar i filmen »Min vänstra fot« Christy Brown, en irländsk cp-skadad
författare, målare och poet som bara kunde kontrollera sin vänstra fot.

I »Pianot« porträtterar Holly Hunter den stumma Ada som byter bort sitt pekfinger för att slippa äktenskapet, för att maken i sin tur bytte bort hennes piano mot ett stycke mark.

I filmen »Fyra bröllop och en begravning« är Hugh Grants bror döv, skildrat på ett avdrama­tiserat sätt.

Leonardo DiCaprio som cp-skadad lillebror till »Gilbert Grape« satte inte bara Lasse Hallström på kartan.

Den senaste brorsan, Bill Skarsgård, har i höst gjort bejublad premiär som ung kille med Aspbergers syndrom i »I rymden finns inga känslor«.