Hundra personer som gjorde 00-talet

Text:

Bild: Scanpix

A

al-Bashir, Omar
Hittills har den internationella krigsförbrytartribunalens efterlysning av Sudans president varit fruktlös. Enligt åtalet är han skyldig till krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i samband med folkmordet på mellan 200 000 och 400 000 människor i Darfurprovinsen.

Allen, Lily
Hon fick personifiera musikartisternas framfart på internet under 00-talet. Den brittiska popsångerskan slog igenom med låten »Smile« på Myspace. Hon tog världen med storm med texter om killar som presterar dåligt i sängen och tvekade inte att visa fingret.

Alfredson, Tomas
Under 00-talet regisserade det organisatoriska dragloket i Killinggänget bland annat den tre timmar långa tragikomiska »Fyra nyanser av brunt«. Det internationella erkännandet kom under 2008 med den internationellt prisade vampyrfilmen »Låt den rätte komma in«.

Andersson, Karin Mamma
Med sin man Jockum Nordström har hon stigit som en raket på den internationella konsthimlen. Hon fick sitt genombrott på Venedig­tribunalen 2003 och har bland annat vunnit Carnegie Art Award. Han upptäcktes av den mäktiga New York-galleristen David Zwirner på konstmässan i Basel 2000.

Appelgren, Sofia
Hennes salladsbar blev ett politiskt slagträ. Appel­gren tvingades ge upp efter åtta veckors facklig blockad. Riksdagsmannen Frederik Federley startade »En annan salladsbar« och vägrade också teckna kollektivavtal. Stället avvecklades snabbt.

B

Back, Ann-Sofie
Hon valdes till Årets designer i Sverige 2002 och 2004, och lanserade sin första egna kollektion 2002. Back har visat och sålt kläder utomlands under hela 00-talet, och personifierar det svenska »mode- och designundret«. Hon har tidigare jobbat på Acne, och är ny chefsdesigner på Cheap Monday.

Berg, Jocke
Med epitet som »Sveriges största rockband« dominerade Kent Musiksverige med Eskilstunasonen Jocke Berg i front. Den »vita konserten« på nationaldagen 2003, då besökarna uppmanades klä sig i vitt, slog rekord när biljetterna sålde slut på 3,5 timmar.

Bergman, Ingmar
Sveriges mesta filmregissör gick bort i juli 2007 vid 89 år. Dödsfallet uppmärksammades världen över. Den Bergmanska gården med bohag på Fårö räddades under stort hemlighetsmakeri av hans yngsta dotter Liv Ullman och den norska mångmiljonären Hans Gude Gudesen. Där skapar de ett konstnärscentrum.

Berlusconi, Silvio
Ingen har suttit längre i efterkrigets Italien. Premiärminister april–december 1994, samt 2001–2006 och omvald 2008. Men »Furstens« förhållande till makten väcker frågan om demokratins tillstånd i dagens Italien.

Bernadotte, Victoria
Efter sju år av väntan kom den 24 februari 2009 nyheten att kronprinsessan Victoria och mannen av folket – Daniel Westling – förlovat sig. You Tube-­klippet där kungaparet stapplande välkomnar svärsonen blev snabbt klassiskt. Även prinsessan Madeleine förlovade sig under året.

Biberfeld, Gunnel
Med forskarna Britta Wahren och Eric Sandström har hon ägnat decenniet åt att framgångsrikt utveckla vaccin mot hiv. En första testomgång avslutades 2009, men det tar minst tio år innan ett vaccin är ute på marknaden. Biberfeld har fått ta del av de 2,1 miljarder som Bill och Melinda Gates skänkt till hiv-forskning.

bin Ladin, Usama
En av världens mest efterspanade män. Tillhör en saudisk finansfamilj. Militant islamist och hjärnan bakom 11 september-attackerna 2001. Ritade om den världspolitiska kartan.

Blair, Tony
Han var New Labours härförare, och skapade en politik i mittfåran. En socialdemokrati som inspirerade reformtörstande partivänner i hela Europa. 2007 var Labourledarens tio år vid makten till ända och Gordon Brown tog över som premiärminister i Storbritannien.

Blix, Hans
Fokuskrönikören som lett internationella atomenergiorganet IAEA och till Bushadministrationens förtret inte fann några massförstörelsevapen i Irak efter inspektionerna 2002–2003. Insatserna mot kärnvapenspridning har varit en nagel i ögat på Nordkorea och Iran. Detta skildras av skaparna bakom 00-talet kanske främsta tecknade serie »South Park« i dockfilmen »Team America«, där en uppretad Kim Jong Il gör hajmat av Blixt.

Bolin, Bert
00-talet blev decenniet då »miljön« blev »klimatet« när vi pratade om att rädda planeten. Meteorologiprofessorn Bolin ledde världen med sitt arbete i FN:s klimatpanel.

Bolt, Usain
Åldern är låg och karriären kort, men kortdistanslöparen Usain Bolt räknas ändå som en av de mest framgångsrika friidrottarna genom tiderna. Innehavare av tre VM-guld, tre OS-guld och världsrekorden på 100 och 200 meter. Snabb som blixten, helt enkelt.

Borg, Anders
Nya moderaternas finansminister. Partiets hästsvansprydda chefsekonom och analytiker satte en ny skattesänkarpolitik, riktad mot medel­inkomsttagarna.

Brin, Sergey
Ihop med Larry E Page startade Brin det företag som skulle komma att dominera internet. Google sopade mattan med alla andra sökmotorer och tjänar i dag enorma summor på annonsering. Plötsligt hade Microsoft fått en värdig motståndare.

Bush, W George
Gav Irakkriget och tortyren ett ansikte. Avsatte och avrättade Saddam Hussein. Stärkte den kristna konservativa högern. Solkade USA:s internationella rykte.

C

Carlsson, Arvid
Decenniets enda svenska Nobelpris gick till Arvid Carlsson, medicinforskare i Göteborg år 2000 för upptäckter om signalsubstanser i nervsystemet. Forskningen har fått stor betydelse för förståelsen av sjukdomen parkinson. Carlsson kritiserar media för att ge en alltför positiv bild av stamcellsforskning.

Carlsson, Robyn
Sångerska, låtskrivare och artist som fick nog av de stora skivbolagen och startade eget. Albumet »Robyn« blev tokhyllat, och hon slog igenom stort i Storbritannien och USA. Hösten 2008 turnerade Robyn med Madonna.

D

Dahlkvist, Annika
Mindre bröd, sa »fettdoktorn« Annika Dahlqvist. Mer bröd, sa svenskarna och satte ännu en surdeg. 00-talet var decenniet där svenskarna lärde sig uttyda GI som glykemiskt index och att Paulun inte bara är en säng i en Bellmansång utan namnet på GI-nestorn som uppmanade oss att äta oss friska.

Ek, Elin
»Ta ingen skit!« och »Lagom suger« blev det tidiga 2000-talets slagord för unga tjejer. De lanserades av det tiaraprydda yrvädret Grynet, programledaren Elin Eks alter ego. Hon utmanade normerna och stod alltid på tonåringarnas sida.

E

el-Refai, Nour
Hon blottade sig i tv, åtalades, gav karaktären »Bitterfittan« ett ansikte, floppade i »Melodifestivalen« i skuggan av Björn Gustafsson och hyllades för sitt »Sommar«-prat i P1. Som en virvelvind stormade hon in på humorscenen och blev 00-talets Hasse och Tage – i ett.

F

Falkengren, Annika
SEB:s vd gav bonusdebatten ett ansikte i Sverige. Upprördheten spred sig när det visade sig att näringslivstopparna hämtat ut astro­nomiska bonusar och lönepåslag trots att företagen gjorde miljardförluster. Falkengren fick göra offentlig avbön i morgonsoffan.

Falkvinge, Rick
Ultrakapitalisten från Göteborg som retade upp sig på justitieminister Thomas Bodström till den grad att han sa upp sig från jobbet, tog ett lån och startade ett parti. Piratpartiet red på fildelningsdebatten och gjorde succé i EU-valet 2009.

Fritzl, Elisabeth
Vad är det med Österrike? Elisabeth hölls instängd och våldtogs av sin far Josef i en källare i 25 år. Natascha Kampusch försvann när hon var tio år, hon hölls inlåst i en källare i åtta år av Wolfgang Priklopil.

Fuglesang, Christer
Förste svensken i rymden blev 2006 Christer Fuglesang. En tappad skruvmejsel, annars gick uppdraget som planerat. Men redan 2001 köpte sig amerikanen Dennis Tito en plats till stjärnorna som den första rymdturisten.

Fuld, Richard
Var vd för amerikanska investmentbanken Lehman Brothers, som ansökte om konkursskydd 15 september 2008, vilket blev startpunkten på finanskrisen. Fuld, som hade plockat ut bonusar motsvarande flera hundra miljoner under de goda åren, blev en av världens mest hatade män.

G

Ghezali, Mehdi
I december 2001 greps svensk-finsk-algeriske örebroaren Mehdi Ghezali i Pakistan. Han fördes utan rättegång till Guantánamo på Kuba och frigavs först efter 930 dagar. Hösten 2009 fängslades samme Ghezali igen.

Gore, Al
Mannen som tidigare var mest känd för att han aldrig blev president gjorde storstilad återkomst som Mr Klimat med uppdrag att rädda jorden. Filmen »En obekväm sanning« var startskottet för engagemanget mot den globala uppvärmningen. Fick Nobels fredspris 2007.

H

Hammar, KG
En massiv namninsamling, under ledning av bland andra ärkebiskop KG Hammar, krävde 2005 amnesti till alla asylsökande i Sverige. Protesterna ledde till att asylkraven tillfälligt sänktes och 30 000 flyktingärenden prövades på nytt, 13 000 av dem fick uppehållstillstånd.

Hellström, Håkan
Broder Daniel-basisten slog sig lös och exploderade i svenskarnas högtalare med »Känn ingen sorg för mig Göteborg«. Plötsligt var det okej med falsksång och att »låna« från artistkollegerna. Hellström sjöng sig också in i den breda publikens hjärtan som gäst i »Allsång på Skansen«.

Hilton, Paris
Hotellarvtagerskan som förvandlat småhundar till en accessoar. Satte med tv-serien »Simple Life« tonen för decenniets superkändiskult: en kombination av pengar, bling-bling, sex, droger. Kändisen framför alla andra.

Holm, Stefan
Pensionerad höjdhoppare. Under 00-talet vann han bland annat OS-guld och inomhus-VM fyra gånger. Statistikgalningen Holm säger sig vara en av få höjdhoppare som har lyckats hoppa mer än 50 cm över sin egen längd (181 cm kontra 237 cm).

Hu, Jintao
Folk­republiken Kinas president sedan 2003 är en klassisk teknokrat som med stadig hand lotsat landet genom marknadskapitalismens blindskär och gjort Kina till en stormakt igen. Men OS i Beijing 2008 förbättrade inte yttrandefriheten, tvärtom.

Hurley, Chad
Chad Hurley, Steve Chen och Jawed Karim tjänade en förmögenhet på sin till synes enkla idé – en plattform där vem som helst kan lägga ut sina videoklipp. Ett drygt år efter lanseringen 2005 av You Tube såldes bolaget till Google för 1,65 miljarder dollar.

I

Ibrahimovic, Zlatan
Sveriges mest framgångsrika fotbollsspelare. Under 00-talet har Zlatan vunnit Guldbollen fyra gånger och blivit skyttekung i italienska ligan. Flytten från Inter till katalanska FC Barcelona (2009) är den näst dyraste övergången i fotbollens historia.

Isaak, Dawit
Svensk-eritrianska journalisten Dawit Isaak tillbringade nästan hela decenniet i fängelse, i september 2001 greps han i Asmara i Eritrea. Sveriges »tysta diplomati« har under åren kritiserats hårt.

J

Jackson, Michael
Världens sista superstjärna? 00-talet började med ett spektakulärt firande av hans 30 år som artist, och det avslutades med att han dog. Däremellan åtalades han för sexuella övergrepp på barn, och trots att han frikändes blev det tystare runt honom. Tills våren 2009, då han slipade på den storslagna comeback som aldrig blev av.

Jacobsson, Jonas
Sportskytten från Norrköping har deltagit i samtliga Paralympics sedan 1980. Facit hittills: 27 medaljer. 2008 skrev han in sig i den svenska idrottshistorien då han som förste handikappidrottare tilldelades Svenska Dagbladets bragdmedalj.

Jaldung, Håkan
Polismästaren som ledde styrkorna under kravallerna vid EU-toppmötet i Göteborg 2001. Det var första gången sedan skotten i Ådalen 1931 som en demonstrant blev skjuten. Jaldung åtalades senare för frihetsberövande, men friades.

Jones, Marion
2007 blev friidrottaren Jones fråntagen de flesta av sina många VM- och OS-medaljer efter dopningsavslöjanden. Hon dömdes även till sex månaders fängelse. Planerar en comeback som basketspelare.

Josefsson, Janne
Strax före valet 2002 avslöjade »Uppdrag granskning« rasistiska moderater i valstugorna. De borgerliga förlorade, det blev räfst och rättarting och utrymme för en viss Fredrik Reinfeldt att formera nya styrkor och bilda den allians som fyra år senare skulle vinna regeringsmakten.

K

Kaplan, Jeffrey
Dataspel är verkligen ingen lek. Som lead designer för »World of Warcraft« styr Jeffrey Kaplan verkligheten för miljontals människor som valt att leva sina liv virtuellt. Inför släppet av varje ny version av spelet ses de främsta fantasterna köa i dagar.

Kirchsteiger, Ernst
Martin Timell gjorde succé som hemmafixare i tv och fler följde i kölvattnet av den så kallade Timell-effekten. Bland annat inredaren Ernst Kirchsteiger som renoverade sommartorp och kryddade den svenska citatfloran med uttryck som: »Färgen får det att brumma som en liten humla i mitt bröst.«

Klüft, Carolina
Hon är en av tidernas bästa sjukampare. 2005 blev den 22-åriga smålänningen den yngsta friidrottaren någonsin att ha erövrat guldmedaljer i både inomhus- och utomhus-EM, -VM och OS.

Knutson, Lottie
Tsunamin i Sydost­asien på annandagen 2004 krävde 225 000 liv, varav 543 semesterfirande svenskars. UD, med Laila Freivalds och Lars Danielsson i spetsen, fick hård kritik för sin slappa hantering. I stället klev Fritidsresors informationschef fram.

L

Lindberg, Camilla
Få kände till, än mindre brydde sig om, folkpartiets riksdagsledamot från Dalarna. Det ändrades i ett knapptryck – när hon som enda borgerlig politiker röstade emot den omstridda FRA-lagen. Lagen gick igenom men Lindberg kunde börja titulera sig folkhjälte.

Linderborg, Åsa
»Mig äger ingen«, eländesskildringen av en supande men kärleksfull pappa, var en av de viktigaste titlarna i 00-talets ström av självbiografiska romaner. Som kulturchef på Aftonbladet orsakade hon diplomatisk kris mellan Stockholm och Jerusalem genom publiceringen av den utskällda artikeln som spekulerade i israelisk organhandel.

Lindh, Anna
Mitt i EMU-valrörelsen 2003 blev Sveriges utrikesminister, Ja-sidans affischnamn och socialdemokraternas kronprinsessa mördad. Världens ledare ställde upp i hyllningskör. Men det blev ingen euro i Sverige.

Ljung, Susanne
Tog modet in i journalistikens finrum med sitt program »Stil« i P1. Fick ett lass med skit kastat på sig när hon erkände ett synnerligen dyrt väskinköp. Ljung blev antikonsumisternas måltavla men visade egentligen bara på en realitet – att 00-talet var decenniet då lyx blev allmängods.

Ljungberg, Hanna
En av Sveriges mest framgångsrika fotbollsspelare. Utnämnd till årets främsta spelare 2002, och belönades då även med Diamantbollen. 2008 gjorde Ljungberg sitt 72:a landslagsmål för Sveriges damlandslag, en prestation som gjorde henne historisk.

Lundby-Wedin, Wanja
Hon gick ut hårt i Vaxholmskonflikten där det lettiska byggföretaget Laval drog den svenska modellen till EG-domstolen. Sverige fick stryk och LO fick så betala dyrt för konflikten. Sedan blev problemen personliga när fackbasen och styrelseledamoten godkänt AMF:s pensionsavtal med vd:n Christer Elmehagen värt 60 miljoner.

Lundgren, Nils
Ekonomen som lyckades framställa sitt EU-skeptiskta kompis­projekt junilistan som ett folkligt antietablissemangsparti. I EU-parlamentsvalet 2004 tog de alla med storm och blev tredje största parti. Fem år senare åkte de emellertid ut.

Lövin, Isabella
Journalisten ilsknade till på den europeiska fiskepolitiken, 2008 skrev hon boken »Tyst hav« som gav henne Stora Journalistpriset. Året därpå valdes hon in i Europaparlamentet för miljöpartiet och driver i dag frågan vidare i EU:s fiskeriutskott.

M

Merkel, Angela
Tysklands första kvinnliga förbundskansler. Hon blev en symbol för kvinnor som tog makten i världen under 00-talet, som Michelle Bachelet i Chile, Cristina Kirchner i Argentina och Jóhanna Sigurðardóttir på Island. Merkel tog även kommandot i EU.

Moodysson, Lukas
Lyfte frågan om människohandel med filmen »Lilja 4-ever« (2002). Uppskattningsvis förs varje år över en halv miljon kvinnor och barn in i EU för att utnyttjas i prostitution, på sexklubbar och i porrbranschen. I världen handlar det om flera miljoner. Handeln omsätter runt 50 miljarder kronor och är den snabbast växande formen avgränsöverskridande brottslighet.

Mugabe, Robert
Har i tre decennier styrt det svältande Zimbabwe med järnhand. Resultatet är en rekordinflation på över tusen procent. Efter fjolårets val tvingades han samarbeta med den politiske fienden Morgan Tsvangirai, men hittills har det inte lett till någon förändring.

N

Nordström, Tina
Hon regerade i tv med sina personliga matlagningsprogram under nästan hela 00-talet. Hon fick svenskarna att »smaka, smaka« och utbrista »jättegott« (på skånska). Andra tv-kockar som kultförklarades var Floyd, Den nakna kocken (Jamie Oliver) och Nigella Lawson.

O

Obama, Barack
Med sin valslogan om hopp och löfte om förändring valdes han 2008 till USA:s förs­ta svarta president. 2009 tilldelades han även Nobels fredspris. Även om han inte skapar fred i världen och minskar fattigdomen på hemma­plan satte han en ny ton i debatten.

Oddson, David
Knäckte Islands ekonomi. Mångårig statsminister, och riksbankschef under den tid bubblan blåstes upp. Fick sparken när krisen uppdagades. Personifierar inaveln i den isländska makt­sfären.

Olofsson, Maud
En sensommardag 2004 samlades de borgerliga partiledarna hos centerpartiledaren i Högfors för att bilda en allians. Men det var först ett drygt år senare, hemma hos kristdemokraternas Göran Hägglund i Bankeryd, som de kom överens om politiken.

Opitz, Stina
Hennes skulptur »Cirkulation II« prydde en rondell i Linköping, men någon ogillade den vita betonghunden och högg huvudet av den. Det blev starten på en rörelse som 2006 placerade ut »rondellhundar« över hela landet. I Pakistan, där de danska Muhammedkarikatyrerna fanns i färskt minne, utbröt upplopp när konstnären Lars Vilks publicerade en teckning av profeten som rondellhund.

Parker, Sarah Jessica
Symbolen för 00-talets frigjorda storstadskvinna som slåss för rätten att bränna hela karriär­lönen på skor och samtidigt drömma om en man som kan försörja henne. Tv-serien »Sex and the City« blandar varumärkesplacering, sexuellt frigjorda singlar med kärleken till New York.

Persson, Göran
Ingen svensk politiker var mäktigare under decenniet än Vingåkers Machia­avelli. Höjdpunkten kom 2002 då Persson dansade med kossan Doris och vann sitt andra val. Men den buffliga ledarstilen slog tillbaka mot partiet och valet 2006 blev ett nederlag.

Petersson, Lars-Eric
I juni 2000 blev Peterssons enorma ersättningar kända för allmänheten. Lyxrenoverade lägenheter åt ledningen, avancerade affärer med dotterbolaget Skandia Liv och skatte­planering ledde till slut till att Petersson fick sparken 2003. Därefter inleddes en rättsprocess som pågick fram till november i år.

Politkovskaja, Anna
Rysk journalist på tidningen Novaja Gazeta som mördades 2006. Var en av landets starkaste kritiker av militären och dåvarande presidenten, numera premiärministern, Vladimir Putin, som fortfarande är Rysslands starke man.

Pärson, Anja
Tog sitt första VM-guld i slalom 2001. Sedan dess har det blivit en hel drös till: Pärson är den enda idrottare som har vunnit VM-guld i samtliga fem alpina discipliner. 2007 blev hon den första att vinna Bragdguldet två år i rad.

Pääbo, Svante
Hamnade högst på tidskriften Sciences tio-i-topplista när han lyckats klassificera schimpansens DNA. Annars sysslar han med paleogenetik, han undersöker neandertalarnas arvsmassa för att klarlägga varför det blev människan som tog herreväldet på jorden.

Q

Quick, Thomas
Sveriges mest omskrivna massmördare, Sätermannen Thomas Quick (Sture Bergwall), har erkänt trettio mord och dömts för åtta, tog i december 2008 tillbaka alla erkännanden och krävde resning. Quick menade att han varit drogad med psykofarmaka när han erkände.

R

Reinfeldt, Fredrik
Han var en underdog, hunsad av Carl Bildt. Men han har klarat ministeravgångar och finanskris. Med tre år vid makten och ett svenskt ordförandeskap i ryggen är han närmare sina landsfaderdrömmar än någonsin.

Rodham Clinton, Hillary
Från bedragen första dam till USA:s utrikesminister. Trots, eller kanske tack vare, den hårda och jämna striden mot Barack Obama under 2008 års presidentvalskampanj knep hon ministerposten. En av världens mest inflytelserika personer.

Rosling, Hans
Professor vid Karolinska institutet. 2005 grundade Rosling stiftelsen Gapminder, som försöker skapa hållbar utveckling med hjälp av statistik. Rosling har blivit världsberömd för sina pedagogiska – och optimistiska – föredrag om global hälsa.

Rowling, JK
Första Harry Potter-filmen kom 2001. Sedan har det rullat på med hysteri inför varje boksläpp. 2007 satte författarinnan punkt, då var hon Englands 13:e rikaste person – god för 550 miljoner brittiska pund. Har fått en efterföljare i Stephenie Meyers böcker om vampyren i »Twilight«.

S

Sahindal, Fadime
Mordet på 27-åriga Fadime Sahindal vintern 2002 blev starten på en het debatt om hederskultur i Sverige. Unga invandrarkvinnor som lever moderna, självständiga liv mördas för att försvara familjens heder.

Sahlin, Mona
Sveriges mest stryktåliga politiker klättrade tillbaka till toppen. 2007 valdes hon till första kvinna att leda socialdemokraterna. Hade tänkt hålla vänsterpartiet på avstånd, men rörelsen tvingade henne att backa.

Salander, Lisbeth
Det var inte Mikael Blomqvist utan Lisbeth Salander som gav det bestående intrycket från Stieg Larssons »Millennium«-trilogi. Den späda, svartsynta, androgyna hämnerskan blev Sveriges och hela världens superhjälte. Böckerna har sålts i över 20 miljoner exemplar och filmerna har setts av över sju miljoner – hittills.

Schlingmann, Per
Reklammannen som formade 00-talets mest hypade politiska modeord: utan­förskapet. Moderaternas kommunikationschef Schlingmann var arkitekten bakom arbetslinjen mot bidragslinjen. Blev partisekreterare efter valsegern.

Schulman, Alex
Plötsligt skulle alla berätta för omvärlden vad de tyckte. Elakast var bäst. Störst bland bloggarna var Alex Schulman och uppmärksamheten rakade i höjden när han bestämde sig för att lägga ner. Blondinbella och Katrin Zytomierska var andra storbloggare.

Schyman, Gudrun
Kallade män för »talibaner« medan hon ännu var vänsterpartiledare. Blev politisk vilde i riksdagen, startade feministiskt initiativ 2005. En av decenniets mest lysande opinionsbildare, men valframgångarna har uteblivit.

Sjöholm, Helen
I Kay Pollacks succé­pekoral »Så som i himmelen« rörde musikalstjärnan publiken till tårar med »Gabriellas sång«. Och med »Du är min man« med Benny Anderssons Orkester höll hon sig kvar på Svensktoppen i 278 veckor.

Stenbeck, Cristina
Blott 24 år gammal klev hon in och tog kommandot över miljardimperiet när hennes pappa, finansmannen och mediemagnaten Jan Stenbeck, plötsligt gick bort 2002. Nu är hon en av världens mäktigaste affärskvinnor.

Stockselius, Svante
Nöjeschef på SVT som 2002 förvandlade »Melodifestivalen« till ett kringresande megajippo med deltävlingar över hela landet. Sponsorer, skivbolag och kommuner jublar, tv-publiken bänkar sig och finalen i Globen ses av halva svenska folket. Numer festivaldirektör på Europanivå med kontor i Genève.

Svanberg, Carl-Henric
Vd 2003–2009 som tog Ericsson ur krisen. I början av 00-talet genomgick telekombolaget sin värsta kris hittills, vilket slog hårt mot Sverige och arbetslösheten. Mellan 2001 och 2003 halverades antalet anställda till 52 000, samtidigt förlorade bolaget över 50 miljarder kronor. I dag har bolaget 85 000 anställda världen över.

Svensson, Sixten
Orkanen Gudrun skakade om södra Sverige i januari 2005 med stormbyar på 40 m/s. Över 340 000 svenskar blev strömlösa och skåningen Sixten Svensson ilsknade till. Han startade elupproret för att lämna in en grupptalan mot Sydkraft för att få en säkrare tillgång till el.

Swartholm, Gottfrid
The Pirate Bay, FRA-lagen, upphovsrätt och piratpartiet blev centrala begrepp under andra halvan av decenniet. 2006 gjorde polisen en razzia mot TPB, bland andra hackern Gottfrid Swartholm, och beslagtog servrar. I juni 2008 röstade riksdagen igenom den omdiskuterade FRA-lagen.

von Sydow, Ebba
Modeprofilen Ebba von Sydow lanserades hårt av Expressen och blev snabbt en maktfaktor i Modesverige. Konkurrenten Aftonbladet kontrade med Sofi Fahrman och så var kapprustningen inom modebloggandet i gång.

Annika Sörenstam
En av tidernas främsta golfspelare. Sörenstam har vunnit 72 segrar på LPGA-touren, tjänat mer än 22 miljoner dollar och slagit otaliga rekord. 2003 valdes hon in i »Gold World Hall of Fame«. Drog sig tillbaka 2008.

T

Tamas, Gellert
I boken och senare dramadokumentären »Lasermannen« berättade Gellert Tamas decenniets stora historia om Sverige. Ett mörkt 90-tal genomsyrat av rädsla och främlingsfientlighet. Sju år senare kom han ut med reportageboken »De apatiska« och beskrev främlingsfientlighetens intåg i 00-talet. Den här gången handlade det om de omdebatterade apatiska flyktingbarnen.

Törnblom, Mia
00-talet var självhjälpens årtionde, böckerna fyllde bokhandlarna. Den som framför allt gav svenskarna självkänslan tillbaka var en före detta narkoman, numera föreläsare, författare och vägledare.

W

Wachenfelt, Irene
»Könskriget« var namnet på Evin Rubars tv-program, där Roks-ordföranden (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) Wachenfeldt med sitt uttalande att »män är djur« ställde feminismen på sin spets. Hon fick svenska folket att vakna till i tv-soffan.

Waldau, Åsa
Drama med inslag av bestseller-deckare. En religiös sekt på landet, pastor som fjärrstyrde barnflicka via sms och en kvinna som säger sig vara Kristi brud. Knutbymordet dominerade medierna vintern 2004. Pastorn fälldes för anstiftan till mord, barnflickan för mord.

Wales, Jimmy/Sanger, Larry
Just när it-bubblan brast startade de uppslagsverket som alla kan redigera och ingen får betalt för. På 90-talet hade ingen trott på dig om du sa att Wikipedia skulle komma att bli världens kunskapsförmedlare.

Watkins, Sherron
Hon är kvinnan som slog larm om fusk i den amerikanska jättekoncernen Enron. Företaget redovisade vinst medan förlusterna och skulderna växte på hög. Fasaden rämnade och utredningen visade på insiderhandel, bokföringsbrott och korruption i vad som blev ett av världens största bedrägerier på decennier.

Wingårdh, Gert
Gjorde monumental arkitektur okej igen i Sverige. Beskrivs som våghalsig, ömsom minimalist – ömsom maximalist. Har fått Kasper Salin-priset fem gånger – fler än någon annan – varav tre under 00-talet, senast 2007 för Sveriges ambassad i Washington. Han har även ritat den svenska ambassaden i Berlin.

Z

Zanyar, Darin
Satte »Idol« på kartan i Sverige. Vem minns egentligen vem som vann »Idol« 2004? Att Darin blev tvåa kommer däremot de flesta ihåg. 17 åringen från Vällingby blev en av landets största flickidoler och radade upp listettor under åren som följde.

Zennström, Niklas
Skrämde slag på telekom­branschen genom att erbjuda gratis telefoni på internet. Skype såldes för 20 miljarder till amerikanska E-bay och Zennström kvalificerade sig 2006 till tidskriften Times lista över världens 100 mäktigaste.

Zuckerberg, Mark
Harvard­studenten hade bara tänkt skapa en plattform för gamla studentkompisar att kommunicera på. I dag har Facebook över 300 miljoner användare och är en viktig kanal för både marknadsföring och valkampanjer.

Å

Åkesson, Jimmie
Han enade partiet, kastade ut de värsta belastningarna och försökte tvätta bort bilden av Sverige­demokraterna som en bunt rasistiska skinnskallar. Närmar sig riksdagen.