Pånyttfödelse

Text:

Bild: scanpix

Så blir du en renässansfurste

Sugen på att komma i renässansstämning? Testa de här knepen.

Läs
Dante brukar få representera renässansen, trots att han verkade under medeltiden. Andra lästips är Petrarca och Boccaccio. Eller bläddra i en gammal skolbok: grammatik hörde till de »fria kons­ ter« man vurmade för.

Drick
Vin. Vin i mängder.

Ät
Kryddnejlikor och ingefära var modekryddor under renässansen. Tryffel och champinjoner återupptäcktes efter att ha varit bortglömda under medeltiden.

Lyssna
Till renässansens mest berömda kompositörer hör Josquin des Prez, Giovanni Pierluigi da Palestrina och Tomás Luis de Victoria.

Renovera
Riv ner mönstertapeten och måla något profant på väggen. Renässansens mest välbeställda ägnade sig gärna åt inredning med annorlunda inriktning än den som syntes i kyrkorna.

Samtida renässans­människor

Svenska universal­genier med bildning, fri personlighet, kunskapstörst, utvecklat konstsinne och ärelystnad – såsom idealet löd under renässansen.

LISlindstrom
Fredrik Lindström

LISjessica
Jessica Gedin

LIShorace
Horace Engdahl

LISjohannisson
Karin Johannisson

LISpeter
Peter Englund

LISkielos
Katerine Kielos

LISpc
P C Jersild

Tio saker vi kan tacka renässansen för

Comedia dell’arte

Machiavelliska härskartekniker

Kändiskult och personfixering

Novellen som litterär genre

Fiolens intåg i musiken

Humanismen och separationen från Guds lag

Astronomins genombrott med solen i centrum

Häng – lösare sittande kläder kom på modet

Riddarhuset i Stockholm

Gutenbergs tryckpress

LISTsophie

Koll på konsten

Sophie Allgårdh är konstkritiker och chefredaktör för tidskriften Paletten. Här är hennes personliga favoriter på listan över renässansens viktigaste konstverk.

LISTLeonardo_da_VinciLeonardo da Vinci
»Jungfru Maria, Jesusbarnet och den heliga Anna« (1508–1510)

»Leonardo suger tag i ett klassiskt bibliskt motiv men gör det på ett helt nytt sätt. Målningen genomströmmas av värme, intresse för mänskliga relationer och tro på naturen som inspirationskälla. Det gåtfulla och dimhöljda landskapet i fonden bildar en effektiv kontrast till innerligheten i förgrunden.«
Louvren, Paris

LISTJan_van_EyckJan van Eyck

»Makarna Arnolfinis trolovning« (1434)

»En starkt förtätad målning där flamländaren låter lasyrer och ljuseffekter förhöja ögonblickets allvar. I spegeln bakom de trolovade syns två vittnen. Ett av dem är troligen konstnären själv som på väggen ovanför spegeln signerat ”Jan van Eyck var här” – ett exempel på renässanskonstnärens självmedvetenhet.«
National Gallery, London.

LISTAlbrecht_Durer

Albrecht Dürer

»Självporträtt« (1496)

»Den tyske renässansmålaren var också en visionär intellektuell med ett lidelsefullt intresse för perspektiv och psykologiska gestaltningar. Av hans många självporträtt är detta det mest levande och också bäst komponerade. Med det dramatiska alplandskapet utanför fönstret understryker Dürer att han varken såg sig eller betraktades som en begränsad provinskonstnär.«
Pradomuseet, Madrid.

LISTGiorgioneGiorgione

»Stormen« (1506–1508)

»En av konsthistoriens mest gäckande målningar. Är det Adam och Eva efter syndafallet eller en zigenerska och en soldat? Verket klarar sig lika bra utan nycklar. Med lyrisk ton och prunkande sensualitet fångas människans utsatthet. Kontakten mellan kvinnan och mannen är bruten. Allt tycks lugnt på ytan men våldsam grönska och blixtrande himmel antyder de motstridiga känslor som utspelar sig inombords.«
Galleria dell´Accademia, Venedig.