Politiska tal

Text:

Jason Timbuktu Diakités tacktal (2013)

Artisten Timbuktu fick 2013 pris av Fem-i-tolv-rörelsen för sitt arbete mot rasism vilket mottogs under en ceremoni i riksdagen. Dåvarande talmannen Per Westerbergs inlindade kritik mot en textrad som Timbuktu använt på en låt om att »dunka Jimmie gul och blå« fick mycket uppmärksamhet. Men vid själva prisutdelningen valde Westerberg att inte delta. Jason Diakité stod där själv, med sitt pass i handen och gråten i halsen. Talet var kort, men ack så starkt.

Justin Trudeaus tal vid fadern Pierre Trudeaus begravning (2000)

2000 var året då det hela började. Den långvarige kanadensiske premiärministern Pierre Trudeau begravs. Sonen Justin, då 29 år och skollärare i Vancouver i västra Kanada, håller ett tal som direkt startar spekulationerna om att han själv ska göra politisk karriär. 2008 övertalas han att ställa upp som kandidat för liberalerna och sedan 2015 är han landets premiärminister.

Obama’s »A More Perfect Union« (2008)

Det var mitt i valrörelsen, Obama mot Clinton, och den förstnämnda kandidaten beslogs med något som av många sågs som direkt förödande i kampanjen att representera Demokraterna i presidentvalet. I en predikan hade pastorn Jeremiah Wright – som vigt Obama och hans fru – bland annat sagt att svarta inte borde sjunka »God Bless America« utan »God Damn America«. Sökljuset vändes mot den unge senatorn och hans kampanj. I ett tv-sänt tal satte Barack Obama de rasistiska motsättningarna i USA i en historisk kontext. Han tog avstånd från det pastorn sagt, utan att ta avstånd från honom som person. Talet dämpade väljarnas ilska och var enligt The New Yorker viktigt för att Obama till slut stod som segrare över Hillary Clinton.

Fredrik Reinfeldts »Öppna era hjärtan« (2014)

Det går alldeles säkert att hitta tal av Fredrik Reinfeldt som är mer retoriskt skickligt utförda. På Moderternas partistämmor brukade han exempelvis tala med en glöd som sällan var särskilt närvarande när han talade till hela nationen. Men få tal i modern svensk politik har väl lett till så mycket känslor och diskussion som när den moderata statsministern vädjade till svenska folket om tålamod. Att de i tider då historiskt många sökte asyl i landet skulle öppna sina hjärtan.

Margaret Thatcher »The lady’s not for turning« (1980)

1979 blev Margaret Thatcher Storbritanniens premiärminister och satte igång en omfattande ekonomisk liberalisering med utförsäljningar av statlig verksamhet och sänkta skatter. Thatcher saknade inte kritiker. I talet hölls som hölls på Torys partikonvent den 10 oktober 1980 tog hon itu med kritikerna och markerade att hon inte avsåg att göra någon politisk U-sväng bort från liberaliseringspolitiken. »Stiff upper lip« var bara förnamnet när »järnladyn« lade den raljanta sidan till.

Topplistan

15-11

10-6

5-1