Anders Edholm (M) avgår

Text:

Bild: TT

Nyheten att Anders Edholm slutar som vice partisekreterare i M gick under förmiddagen ut internt inom partiet. Anders Edholm flyttar 1 mars nästa år till Bryssel för att bli chef för Svenskt Näringsliv där.

– Det har gått ut ett internmejl om nyheten. Det har även varit ett informationsmöte på svenskt Näringsliv, berättar en M-källa.

Anders Edholm utsågs till partisekreterare i Moderaterna i juli 2017 av dåvarande partiledaren Anna Kinberg Batra. Det efter att Tomas Tobé fått lämna posten efter en turbulent tid för partiledaren. Tiden därefter, då det mest kännetecknande för Moderaterna var interna stridigheter, försökte Edholm peka med hela handen och stoppa krypskyttet inom partiet. Men utan några större framgångar. Skyttet fortsatte och när Anna Kinberg Batra fick kliva ned som partiledare hamnade Edholm ett pinnhål ner.

När han flyttar till Bryssel nästa år är det inte otänkbart att hans och företrädaren på partisekreterarposten, Tomas Tobés, vägar möts - förutsatt att Tobé kniper en av Moderaternas mandat i Europaparlamentet i EU-valet i maj.

På frågan om Anders Edholm i framtiden kommer att göra comeback i politiken på hemmaplan, svarar han skriftligen: 

– Tiden hos Moderaterna har varit enormt rolig, spännande och lärorik. Jag lämnar nu min tjänst i partiet för den här gången men utesluter inte möjligheten att jobba inom politiken vid ett senare tillfälle.

Nuvarande partisekreterare Gunnar Strömmer framhåller Edholms insatser för Moderaterna när det stormade som mest:

– Anders har varit en stor tillgång för Moderaterna och har gjort fantastiska insatser för partiet i en turbulent tid. Vi gläds med honom och önskar honom lycka till när han nu ska ta sig an nya jobbutmaningar.

Moderaterna valresultat innebär mindre pengar i partibidrag för partiet. Det ska enligt Strömmer inte ha påverkat att Anders Edholm, som tillsammans med Strömmer befattat en post som vanligen sköts av en person, slutar.

– Moderaterna backade tyvärr i valet i september och det påverkar självklart partiet, exakt vilka konsekvenser det får vill jag inte gå in på i detalj, säger Gunnar Strömmer.

På Twitter skriver Anders Edholm så här om sitt jobbyte:

”I dag blev det officiellt att jag tillträder som chef för Svenskt Näringslivs kontor i Bryssel den 1 mars nästa år. Det ska bli en fantastisk och rolig utmaning. Tills dess jobbar jag på precis som vanligt som vice partisekreterare hos Moderaterna.”

Läs Fokus text om vad det innebär att vara Moderaternas partisekreterare, och förväntningarna partiet har på Gunnar Strömmer.