Avtalsrörelsen skjuts upp på grund av coronakrisen

Text:

Bild: TT

Under fredagseftermiddagen hade Svenskt Närlingsliv och LO en gemensam presskonferens där man berättar att förhandlingarna skjuts upp.

Avtalsrörelsen skjuts upp till följd av coronavirusets spridning. Förhandlingarna skulle ha satt igång den 31 mars men skjuts nu på framtiden.

Tidigare har bland annat Kommunals ordförande Tobias Baudin krävt att förhandlingarna mellan Kommunal och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ska skjutas upp av samma anledning.

Under fredagseftermiddagen hade Svenskt Närlingsliv och LO en gemensam presskonferens där man berättar att förhandlingarna skjuts upp.

– Vår målsättning är att alla avtal ska vara tecknade den sista december, säger Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO som säger att både facket och Svenskt näringsliv för samtal med politikerna om åtgärder.

Enligt honom har avtal om korttidspermittering omfattat 1,4 miljoner människor hittills under krisen.

Förseningen av förhandlingarna kommer  att innebära att nuvarande avtal förlängs till och med de nya förhandlingarna.

Jan-Olof Jacke, VD på Svenskt näringsliv, säger att det kommer krävas väsentliga ytterligare åtgärder.

– Det som har kommit nu har varit kraftfullt. Vi trodde det var kraftfullt, men situationen förvärras i sådan hastighet att det är uppenbart att nästa våg måste bli väldigt kraftfull, säger han.

Tidigare har även medlarna i De opartiska ordföranden Opo som leder industrisektorns förhandlingar meddelat att de vill skjuta upp förhandlingarna.

Det här är inte en kris som skapats av företagen och vi kommer inte klara oss ur den själva, säger Jan-Olof Jacke.

LÄS OCKSÅ: Thorwaldsson sista LO-strid kan bli den värsta