Båstad är mer än lyxiga bostäder för de rikaste: »Vill ha fler åretruntboende«

Text:

Bild: TT

Båstad – tänk solig sommar, den vita sporten, tennisvecka med partaj hela natten, och näringslivets tungviktare som gör upp om affärer. Nej, riktigt så blir det inte den här coronasommaren. Men Båstad har serveäss också utanför centercourten.

– Vi vill växa och då behöver vi ett breddat utbud. Det ska finnas bostäder för hela livet. Unga, barnfamiljer och äldre som har haft stora hus och vill flytta till mindre ska få sina behov tillgodosedda. Människor med olika inkomster ska kunna bo i vår kommun, säger kommunstyrelsens ordförande, Johan Olsson Swanstein (M).

Han kommer just från ett arrangemang i anrika Norrvikens trädgårdar. Strax nedanför, vid kustremsan, bygger Peab ett nytt, större bostadsområde. Det tredje största byggföretaget har för övrigt sitt huvudkontor just här, i Förslöv.

Och Båstad är inte bara exklusiva hus, betonar Swanstein.

– Vi har både och. Om du ser till hela kommunen finns en stor bredd. I och utanför Båstad ligger bra och trevliga bostäder. Vi har medvetet satsat på att olika slags bostäder och vill ha fler åretruntboende. Vi har försökt jobba med det, ett varierat utbud och olika upplåtelseformer. Men samtidigt värna det som är Båstad.

Båstad har otvivelaktigt ett starkt varumärke och en plats som på sina håll ger bostäder med högre prisnivå. Ibland riktigt höga.

– Men sett till andra delar än Torekov och Båstad hittar du fina hus till bra priser. Vi har behov av att de som jobbar hos oss också ska kunna bo i kommunen. Det ska finnas ett varierat utbud av bostäder. Vi ska bredda det, men också behålla det som är unikt med Båstad.

LÄS OCKSÅ: Så löser Täby jobb till nyanlända

Befolkningen brukar fördubblas under sommaren, kring påsk är det storstädning i många av husen i till exempel Torekov, och säsongen inleds.

– Som kommun strävar vi efter att fler ska bo här året om. Vi vill växa, och ge förutsättningar för näringsliv och service året runt. Och vi har bra verksamheter i kommunen. Att vi numera har två stationslägen, Förslöv och Båstad, har inneburit allt bättre pendlingsmöjligheter, och varit ett jättelyft för oss.

De som pendlar reser till Malmö, Helsingborg och Lund söderut; till Halmstad i första hand norrut. Gränsen i norr mot Laholm är också länsgräns mot Halland. Och tågen går numera, som bekant, genom Hallandsåsen, trots ett utdraget och omtvistat tunnelbygge.

– Båstad har ett unikt läge till infrastrukturen. Och regionförstoringen tror jag kommer att fortsätta. Det finns också intresse från folk i större städer att bosätta sig här. Ofta finns intresset hos dem som har eller haft en anknytning hit – till exempel genom sommarboende.

Sommarstaden går nu mot vad som av allt att döma blir en speciell sommar.

– Det är klart att det är ett tråkigt läge vi är i på grund av pandemin, det delar vi med övriga världen. Vi får försöka göra den ovanliga sommaren 2020 så positiv som det bara går. Hålla distansen – men njuta av sommaren, säger Johan Olsson Swanstein.

Plats 1-270: Här kan du se hela topplistan över var det är Bäst att leva!