»Se över kompetensen i Swedbanks styrelse«

Text:

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Bolund: »Se över kompetensen i styrelsen«

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) förväntar sig att man ser över kompetensen i Swedbanks styrelse.

– Man måste ändra hur banken arbetar, säger han i SVT:s agenda.

Han anser också att det kan vara lämpligt att tilsätta en haverikommussion. Det har även Louise Brown från organisationen Transparency International efterfrågar.

– Vi måste lära oss av de misstag som begåtts. Man har inte skött arbetet med att stänga dörren för kriminella som försöker tvätta pengar, säger han.

Löfven: Bojkotta inte Dramaten

Statsminister Stefan Löfven (S) kräver att arbetsmiljön förbättras på Dramaten. Det säger han i en intervju med Expressen.

– Det ska inte vara tillåtet på någon arbetsplats överhuvudtaget, naturligtvis. Det är därför som vi måste arbeta systematiskt. Ingen ska behöva gå omkring på sin arbetsplats och vara rädd, utan det är alla arbetsplatsers skyldighet att se till att man har en bättre arbetsmiljö.

Tobé vill se gränsstopp

Moderaternas toppnamn Tobias Tobé till EU vill stoppa den gränsöverskridande brottsligheten, säger han i en intervju med DN. Framför allt kommer hans kampanj handla om baksidorna med EU:s fria rörlighet. Exempelvis kan mer passkontroller vara en väg framåt, menar Tobé.

– Det är bra att vi har en fri rörlighet för människor och företag i Europa, det har byggt vår konkurrenskraft. Men vi måste se verkligheten i vitögat, säger han till DN.

Debatter

»En majoritet i riksdagen vill sälja statens andel i Telia trots att ett sådant beslut kan äventyra Sveriges säkerhet, enligt regeringen. Men det är snarare genom regelverk och lagstiftning som nationella säkerhetsintressen tillvaratas«, inte ägande, skriver Telias ordförande Marie Ehrling och koncernchef Johan Dennelind, på DI Debatt.

»Utrikes födda personer särbehandlas i den skriftliga kontakten med landets kommuner. Det visar vårt experiment, där en man med ett svenskklingande namn fick bättre bemötande och mer information än en man med arabiskt namn. Diskrimineringen kan ge konsekvenser i form av sämre möjligheter till förskoleplats”, skriver nationalekonomerna Ali Ahmed och Mats Hammarstedt, på DN Debatt.

»Att fokusera på den egna nationen har ofta varit ett populärt budskap i amerikansk politik, uppskattat av USA:s väljare. Det gällde även när Donald Trump valdes till president. Men situationen i Venezuela kan få honom att bryta dessa löften, och ta en långt mer aktiv amerikansk roll i Latinamerika«, skriver statsvetaren Björn Ottosson, på SvD Debatt.