Därför gör Emma Lennartsson comeback i regeringskansliet

Text:

En kort kvinna i mörk page, strikt kjol och kavaj, svarta strumpbyxor. Så beskrev den här tidningen den en grå skugga som placerat sig bredvid Stefan Löfven efter S maktövertagande i valet 2014.

Emma Lennartsson höll den hösten på att bli regeringens mäktigaste tjänsteman.

Hon hade 2001 värvats till regeringskansliet av Bosse Ringholm som sakkunnig på finansdepartementet. 2005 som planeringschef hos finansminister Pär Nuder, och innan jobbet vid statsministerns sida hade hon varit chefsekonom på fackförbundet Kommunal.

Hon var inte bara skarp politiskt, utan fattade ekonomi bättre än de flesta i regeringskvarteren.

– Emma är den statssekreteraren med mest formell makt, och informell makt, sa en socialdemokrat med insyn, och betonade att Lennartsson satt med vid så väl regeringssammanträden som vid Socialdemokraternas VU.

Sådan makt går inte att snacka bort. Och innebar inte bara beundran från kadrerna under, utan också en given plats i diverse sammanställningar över politikens mäktigaste. På Fokus lista 2016 knep hon plats 15, strax ovanför industrinestorn Marcus Wallenberg.

Läs mer om statssekreterarrollen: I ministrarnas skugga

Men så en dag gick allt åt skogen. Då skulle Emma Lennartsson visa att hon också var lojal som få andra i regeringskvarteren.

När it-skandalen på Transportstyrelsen briserade såg en blodlös opposition sin chans att klämma åt den S-ledda regeringen. Inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johanssn (S) tvingades lämna sina poster. Det pratades om att även försvarsministern skulle ryka.

Då klev en kort kvinna i mörk page, sannolikt klädd i strikt kjol och kavaj, fram. Sa att hon inte fått information om säkerhetsbristerna först i december 2016, som tidigare uppgetts, utan redan i februari samma år.

– Jag har närvarat vid minst två möten i justitiedepartementet där företrädare för säkerhetspolisen nämnt att det pågår en tillsyn mot Transportstyrelsen. De har nämnt det i precis så övergripande ordalag, sa Lennartsson till DN i augusti 2017.

Hon gick – tog en kula för laget – hävdade en del, och blev ekonomichef i region Uppsala och sedan tillförordnad regiondirektör.

– Jag upplever att det var konstigt att hon själv tog på sig det så hårt. Men om det var någon i SB (statsrådsberedningen) det skulle kunna falla på så var det henne, säger en socialdemokrat.

På torsdagen blev det känt att Emma Lennartsson gör comeback i regeringskansliet. Hon blir ansvarig för budgetfrågor och efterträder Max Elger som blir statssekreterare med ansvar för ekonomisk politik och internationellt ekonomiskt samarbete.

Beskedet överraskade nog utanför politiken, men kom inte som en chock för regeringsfolket. Det av flera skäl. Det mest grundläggande är att Magdalena Andersson vill ha en ny kvinnlig statssekreterare efter att nationalekonomen Karolina Ekholm lämnat. Och rent krasst är utbudet inte jättestort givet finansministerns digra kravlista: en skicklig ekonom med rätt sossiga samhällsanalys, som dessutom har erfarenhet från regeringens högstaliga.

Det finns i princip bara en: Emma Lennartsson.

Det andra är att jobbet som statssekreterare med ansvar för budgetarbetet är slitsamt. Ett av de tuffaste jobben i regeringen, kanske i Sverige överlag. Anders Borg beskriver rollen i sin bok ”Finansministern”:

”Som finansminister, särskilt om man som jag själv hade rollen att leda budgetförhandlingarna inom regeringen, lever man nära budgetavdelningen. Ber man budgetavdelningen att göra ett hål i en betongvägg genom att stånga med pannorna kan man vara säker på att det kommer att bli ett hål… Budgetstatssekreterarrollen betyder att man har ansvaret för huvuddelen av alla förhandlingar i frågor som rör utgifter, innan de måste lyftas till statsrådet”.

Svettigt, kort sagt, och en plats där inte ens de tuffaste förmågorna blir långvariga.

– Det skulle inte förvåna mig om Max Elger har behövt att göra detta för att överleva, säger en som jobbat med både honom och Lennartsson.

Sedan har vi detta med den blocköverskridande harmonin i januariöverenskommelsen. Max Elger beskrivs som professorstypen av de två, som trivs bäst bland disputanterna i finansens analytiska korridorer. Han som hyllade Anders Borg för att ha gjort departementet mer ekonomistiskt och mindre politiskt, och inte sällan visat prov på pannben i förhandlingarna med de andra departementen. Lennartsson är visserligen ingen mjukis men väntas lyfta välfärdsfrågorna mer än Elger, och är som person mer av en relationsbyggare.

– Avsikten är säkert att fördjupa relationen till C och L, säger en person i regeringskansliet.

Med tanke på den näsbränna sossemardrömmen i förhandlingar, Martin Ådahl (C), fått i samband med arbetsförmedlingskrisen, kanske Lennartssons återinträde innebär ett mildare samtalsklimat framöver. Även om det som främst retat liberalpartister var hur Magdalena Andersson i höstas helt öppet tvådde sina händer från budgetposter som avskaffandet av värnskatten.

Klart är att comebacken inte gillas i oppositionen till höger. Moderaternas gruppledare Tobias Billström anser i DN att rekryteringen Lennartsson är ”mycket uppseendeväckande”.

– Emma Lennartsson avgick efter att hennes agerande äventyrat svenska säkerhetsintressen. Att statsministern och finansministern ger henne nytt förtroende så kort tid efter en av de största säkerhetsskandalerna i modern svensk historia tycker jag är omdömeslöst, säger han till tidningen.

Även i de egna leden är Lennartsson kontroversiell. När Fokus intervjuade förra Kommunalordföranden Annelie Nordström inför valet 2018, berättade hon om hur den mäktiga statssekreteraren, hennes tidigare medarbetare, en gång ringt upp och läst lusen av henne. Nordström hade vägrat uttala explicit stöd för Socialdemokraterna, dessutom – mitt i brinnande valrörelse 2014 – sagt att det var dags att Feministiskt Initiativ (Fi) kom i riksdagen.

– Jag blev uppringd och bannad. Jag fick så mycket skit för det, sa Annelie Nordström.

Emma Lennartsson har beskrivits inte bara som Löfvens högra hand utan närmast som hans röst, stämmer det?

– Absolut, och han hade varit mycket bättre utan henne, det kan jag absolut säga.

 

Emma Lennartssons karriär:

1994: stod hon på Nej-sidan när Sverige folkomröstade om medlemskap i EU.

1999: var hon vänstersidans kandidat att bli ordförande i S-studenter, men förlorade.

2001: politisk sakkunnig hos finansminister Bosse Ringholm

2005: planeringschef hos finansminister Pär Nuder

Lämnade jobbet som budgetchef på S-kansliet efter katastrofvalet 2010 för att istället bli chefsekonom på Kommunal. Återvände två år senare.

Har varit ordförande för feministnätverket Rebella.

Har varit medlem i socialdemokraternas ekonomklubb, SEK, på Handels. En förening som har levererat ett gäng politiker och tjänstemän till dagens finansdepartement, som Magdalena Andersson liksom Anders Ygemans statssekreterare Sebastian de Toro och tidigare budgetchefen Peter Gerlach.