»Det är gamla feodala fasoner«

Text:

KD är ensamt parti under spärren – varför har det blivit så?

– Vem kan hålla ordning på alla utspel som strös ut? Ta åtta [partier] gånger tio så begriper man att alla känner sig vilsna. Varje parti måste lyfta fram sina unika argument. Har man inga unika argument då kan man inte begära att väljarna ska ge ett särskilt stort stöd.

Ditt gamla parti har alltså inget att komma med?

– Jo, de har argument bara de lyfter fram dem: de kristna värderingarna. Det är obegripligt att KD accepterar att politiska partier sitter i riksdagen och debatterar och bestämmer hur man ska dela på föräldraförsäkringen. Det är gamla feodala fasoner. Här har KD en operationsmöjlighet som är unik.

Så KD ska back to basic för att lyckas?

– Ja, jag är övertygad om det. Alla partier har spårat ur en aning eller har helt fel när man tror att vi kan skapa trygghet genom att skaffa fler poliser. I det akuta läget när eldsvådan bryter ut så måste man ha brandkåren där. Men på sikt måste vi ha brandvarnare. Det går aldrig att komma ifrån: ska man hindra att brottslighet breder ut sig så är familj och skola de viktigaste.

Nu är det mindre än hundra dagar kvar till valet – kan det vända?

– Jag tycker inte alls att det är kort tid kvar så snabbt som vindarna blåser. Det är en ständig kastvind i politiken.

Blir det semester eller comeback?

– Jag är inte tillfrågad och accepterar det till fullo. Det blir en del men inte så att jag kampanjar, jag fyller 80 i år. Däremot har vi bestämt att åka till Almedalen. Det är fyra år till nästa val, då vet jag inte om man orkar.