Djuriskt rent

Text:

Skrubba kakel och torka golv är tråkigt. Men kasta in lite högteknologi så blir det genast lite mer spännande. Eller vad sägs om levande mikroorganismer på flaska i stället för citronstinkande kemikalier?

Det handlar om bioteknik: städprodukter baserade på naturens egna små gynnare, de första organismerna på vår planet.

Bakteriekulturen tillverkas genom hederlig jäsning. Mikroorganismerna bryter ner fett, smuts och luktproducerande bakterier.

Tidigare har tekniken bara använts av professionella städare. Men nu är den nya generationens rengöringsprodukter tillgängliga även för hemmafejaren. Det svenska märket Pure Effect är ett exempel.

Enligt tillverkarna ser städprocessen ut så här: Mikroorganismerna »klipper sönder« fettmolekylen till en glycerol och fria fettsyror, vilket betyder att fettet blir vattenlösligt och därmed försvinner ut med skurvattnet. Sedan hjälper mikroorganismerna till med nedbrytningen.

Miljövänligt och effektivt.

Hur funkar det då?

Man städar precis som vanligt, men man måste komma ihåg att använda ljummet vatten. Är vattnet för varmt så dör de små krypen.

Fakta | Fler miljövänliga städtips

1. Ättika. Bli av med ingrodd smuts genom att hälla på ättika och sedan strö över bakpulver. Låt det bubbla och fräsa ett tag, rengör därefter med en trasa och ljummet vatten. Ättika funkar även fint att ta bort kalkfläckar med.

2. Mikrofibrer. Trasorna som drar åt sig damm och fett utan att rengöringsmedel behövs. Det finns speciella trasor för fönster, golv och dammtorkning.

3. Såpa. Funkar till det mesta och luktar dessutom hemtrevligt. Rengör ugnen med grönsåpa som får sitta i medan ugnen  värms upp till 100 grader. Låt svalna och torka av med en fuktig svamp.