Engström (MP): »Jag får ångest av engångsbestick«

Text:

Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT

EU-parlamentet har röstat för att begränsa och i vissa fall helt förbjuda engångsartiklar av plast. Är du nöjd?

– Ja, det är jag, även om det aldrig blir exakt som man vill. Vi hade skärpt målen på återvinning av PET-flaskor och en skrivning om producentansvar som föll bort, men att det mesta av miljöutskottets förslag gick igenom är glädjande.

Lever du själv som du lär, eller använder du engångsplastartiklar?

– Absolut gör jag också det. Men när jag nu har satt mig in i den här frågan får jag ångest varje gång jag ska ta ett engångsbestick. Man vet att det tar 20 sekunder att ta fram dem, man äter med dem i tio minuter sedan slänger man dem, utan att veta var de tar vägen.

– Jag har samlat på mig lite engångsbestick som jag försöker använda om och om igen. Men det här är ett för stort problem för att individen ska behöva känna ångest, även om jag tror på viss ångest. Det här skickar en tydlig politisk signal ut i samhället: börja tänka efter om du kan tacka nej till sugrör och plastbestick.

Utanför riksdagen sittstrejkade en flicka för klimatet, andra barn uppges gråta till klimatinslag i Lilla Aktuellt. Vad innebär ångesten för klimatarbetet?

– Det är en jätteviktig och helt avgörande fråga tror jag. Jag brukar fråga folk vad de tycker funkar, och mina bekanta behöver en spark i ändan. Och känna att det är allvar. Så lika delar alarmism som att alltid erbjuda en lösning. De finns och vi som håller på med lösningarna måste fortsätta att kommunicera ut dem.

– Vi tar stora steg framåt hela tiden men det ger inte rubrikerna, utan det gör det alarmistiska. När man pratar om detta måste man bekräfta oron folk känner och att det är allvar, men att vi också tar stora steg framåt.

I maj är det EU-val. Vad ska du göra för att säkra din plats?

– Jag har sagt att jag kandiderar om och vår lista presenteras 16 december. Jag vill visa upp det jag har åstadkommit. Jag har vaktat den reformerade fiskereformen och slagits för den. Jag har även förhandlat tung lagstiftning och varit föredragande för hela EU:s externa flotta. Jag har dessutom drivit igenom det första betänkandet i EU om klimaträttvisa.

Förra valet blev du ersättare och tog dig in först när Isabella Lövin blev statsråd. Är du rädd för konkurrens nu när hon och Fridolin lett partiet genom ett förlustval?

– Jag vill inte spekulera om det, det blir jättekonstigt. Vi fyra som sitter nu är dedikerade att fortsätta allihop och har alla gjort väldigt mycket verkstad. Vi täcker in stora delar av EU-politiken. Och helt ärligt, det här är en förtroendebransch och man måste få förtroende från sitt parti.

Fakta | Linnéa Engström

Politisk karriär: EU-parlamentariker sedan 2014, bland annat vice ordförande i fiskeriutskottet.

Annan karriär: Magister i statsvetenskap från Försvarshögskolan. Jobbade tidigare som tjänsteperson med inriktning på jämställdhet. Innan det olika deltidsjobb som dramapedagog och projektledare. Har också ett förflutet som servitris och croupier.

Ålder: 37

Familj: Sambo och två barn