Ett digitalt vaccinpass införs i sommar – och alkoholstoppet förlängs

Text:

Bild: TT

Sverige följer nu den danska given med vaccinationspass. På morgonens presskonferens meddelade digitaliseringsminister Anders Ygeman att Sverige ska utveckla ett digitalt vaccinintyg som ska vara klart i sommar.

– Alla som vaccineras har rätt att få ett intyg av vaccinatören. Nu tar vi fram en digital infrastruktur för vaccinationspass och verifiering av dessa. Det kommer göra vaccinationsintygen säkrare, enklare och internationellt gångbara, säger Anders Ygeman.

– När Sverige och länder runt om kring oss börjar öppna upp kommer det sannolikt ställas krav på vaccinationsintyg för att resa och delta i andra aktiviteter.

Inte bara i Danmark utan på många håll i världen pågår arbete med att hitta en digital och internationell standard för vaccinintyg som kan användas vid resor och olika evenemang.  Här behöver Sverige vara med och därför har Folkhälsomyndigheten fått regeringens uppdrag att delta i WHOs arbete med att ta fram digitala vaccinationsintyg.

Folkhälsomyndigheten berättar också att de ändrat sig och sänker gränsen från 70 år till 65 för de personer som ska ingå i fas 2-gruppen i vaccinordningen. Samtidigt måste regionerna planera om vaccineringen efter att Astra Zenecas vaccin inte godkänts för personer över 65 år.

Klockan 13.00 var det dags igen. Både statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren uttryckte kritik mot de uppgifter som framkommit om att vaccin i Skåne gått till makthavare som inte tillhört de prioriterade grupperna.

– Det här skadar förtroendet för vaccinprocessen och kanske även för hälso- och sjukvården i stort, betonade Lena Hallengren.

De konkreta beskeden var:

• Statligt anställda ska fortsätta jobba hemifrån i så stor utsträckning som möjligt fram till 31 maj, och statsministern uppmanade andra arbetsgivare att göra detsamma.

• Alkoholstoppet på krogen efter 20.00 förlängs också en vecka och krogar kan räkna med att inte kunna servera alkohol efter 22 på ett bra tag.

• Regeringen förbereder för att kunna stänga enskilda butiker, gym och restauranger och långfärdsbussar och tåg, men också för att kunna hitta restriktioner som går att anpassa lite mer efter aktiviteten i fråga och sätt att genomföra dem smittsäkert.

– Istället för totalstängning och personbegränsningar ser vi hur vi kan införa krav på ett beteende som minskar smittspridningen, säger kulturminister Amanda Lind.

• Idrotts- och fritidsaktiviteter öppnas även för gymnasieungdomar (personer födda 2002 och senare).

– Detta är viktigt för ungdomar. Risken är stor att de inte återgår till sin idrott när de slutat. De positiva effekterna överväger riskerna för närvarande, säger Johan Carlsson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten.

Vid 14.00 höll hans egen myndighet pressträff. Nu är det nya vaccinregistret igång och alla regioner ska vara inkopplade i det för att kunna hålla reda på hur vaccineringen rullar på. Enligt Sören Andersson, chef på myndighetens enhet för vaccinationsprogram är nu 256 978 personer vaccinerade och det motsvarar 3,1 procent av befolkningen.