»Första gången kom 21 personer och jag var asnervös«

Text:

Bild: Ida Jansson

»Det fanns en skejtskola på Actionparken, där jag gärna ville bli lärare. Det måste ju vara det bästa jobbet man kan ha.

Sedan kom flyktingkrisen och då ville man ju göra något åt det. Så vi slog ihop två idéer och startade Refugee Skateboard School, för flyktingungdomar. Det var jag och Norton och min pappa, han är reklamare så han kunde göra flyers och affischer och sånt. Vi startade en facebooksida och skaffade spons till skateboards och hjälmar och så körde vi i gång.

Första gången kom 21 personer och jag var asnervös. Vi hälsade på alla och gav dem en hjälm och en bräda rakt i handen och så började de åka. De flesta har aldrig testat förut, det finns ingen skateboardkultur där de kommer ifrån.

Efter det har vi ringt runt lite, men det har mest spridit sig av sig själv. Det kommer 20–30 varje vecka.

En del kan lite engelska, ingen kan svenska. Men det funkar med teckenspråk. Första gången de kommer vågar de inte göra någonting på egen hand. De frågar oss om allt, som var de ska lägga hjälmen och sånt. Men alla fattar ju att man ska åka framåt på skateboarden.

Andra gången de kommer är de mer självständiga och modiga. Det är ju inte bara för att skejta de kommer, de kommer på andra bra saker att göra på egen hand. En del testar parkour till exempel, skateboardarna räcker inte till alla.

På ett sätt är det som en vanlig skejtdag, fast man är uppmärksam på vad de gör. Jag kollar in dem hela tiden och vi åker runt och hjälper till. Efter en timme brukar vi ha en session, när alla samlas och ska testa en sak. Typ åka upp på en ramp och vända.

Varje vecka när man ska åka hemifrån och har packat in allt i bilen, då är det som… jag vet inte. Man är glad, och lite stolt. Och taggad. Och så är det ju nya hela tiden, så jag lär känna minst en ny person varje gång vi ses.«

Fakta | Skyddad åkning

Refugee Skateboard School träffas på lördagar i Actionhallen, vid Backaplan i Göteborg. Brädor och skydd finns att låna. Aktuella tider finns på facebooksidan med samma namn.