Guds (trafik)hand

Text:

Bild: Kristoffer Törnmalm

Kristdemokraterna har hoppat på förbudståget. I förra veckan uppmanade Ebba Busch Thor sina partiföreträdare i Sveriges kommuner att rösta nej till ­böneutrop. Det inte är rimligt, hävdade hon, med institutionaliserade böneutrop som proklamerar en religions budskap ut över människors privata hem och bostäder.

Om hon bara visste vad som döljer sig i Stockholmstrafiken. Få känner till det men handen på den blå dosan som tickar vid övergångsstället, den markerar inte bara var man ska trycka. Den innehåller även ett dolt kristet budskap. Åtminstone enligt den tidigare vd:n för företaget bakom lådorna.

– Handen betyder »det finns bara en väg till Gud och det är Jesus«. Alla människor behöver ha budskap från Jesus, sa direktören Jan Lund till Aftonbladet, när tidningen rapporterade om det pekande fingret för snart tio år sedan.

Efter avslöjandet utbröt ett ordkrig mellan Prisma teknik, som bolaget då hette, och designern bakom handen. Han höll inte alls med om budskapet. Präster kallades in för att sprida ljus över mysteriet kring den pekande handen. Kunde symbolen verkligen ses som en gudomlig symbol, eller var det bara ett helt vanligt finger som pekade på en tryckplatta? Experten Martin Modéus, präst i Svenska kyrkan, konstaterade att handsymboler med finger som pekar uppåt hade använts i äldre tiders konst, fast då med två fingrar.

– Dessutom fanns det inom den karismatiska rörelsen, en riktning i många kristna kyrkor på 1970-talet, någon sorts talesätt där man pratade om »one way« och pekade uppåt, sa han.

I dag håller Stockholms stad på att installera nya versioner av den omdebatterade lådan. Efter ett test tillsammans med Syncentralen och Synskadades riksförbund kom Stockholms stad fram till att det behövdes olika ljudnivåer både dagtid och nattetid, samt för rött respektive grönt ljus. Nya lådor, till ett värde av 5 000 kronor per dosa, kommer att installeras över hela stan.

– Vartefter vi investerar och sätter upp nya lådor så blir det den här varianten, säger Thomas Ringbom på Stockholm stads trafikkontor.

De nya lådorna ser ut ungefär som tidigare, med den stora visuella skillnaden att de har en ljuskrans högst upp. Men den pekande handen är kvar. Sedan diskussionerna för tio år sedan har företaget fått nya ägare och heter nu Prisma Tibro. Företagets nuvarande vd tillika delägare, Pelle Bäckrud, betonar att den religiösa tolkningen av handen är något som får stå för Jan Lund. I dag ska handen om något ses som en symbol för just »tryck här«.

– Men frågar du mig om jag tror på Gud, så absolut, jag sitter här ner i Tibro där solen skiner. Jag tror att det är vår herre som ger oss detta fantastiska väder, säger Pelle Bäckrud.

Debatten efter Ebba Busch Thors utspel handlade om ifall böneutropen kunde jämställas med kyrkklockor. Det tyckte inte KD-ledaren. Klockornas främsta syfte är att markera högtider, menade hon.

Men hur är det då med alla frälsningssoldater som varje helg stämmer upp i lovsång på torg runt om i landet? Eller för den delen kristna symboler i trafiken?

Tidningsspalterna fylldes snabbt med religionsvetare och andra experter som riktade en varning åt Busch Thor: Okej att man som politiker inte gillar islam men att lagstifta mot människors religionsutövning, utan att göra det jämlikt för alla religioner, det ska man akta sig för – om man inte vill ertappas med att peka finger.