Hanif Bali (M): »Mottagandet behöver ligga på noll«

Text:

Bild: TT

Hanif Bali, riksdagsdagledamot för Moderaterna, har blivit ökänd för sin rappa framtoning där Twitter och Facebook använts för att leverera uppercuts »ända in i kaklet«.

Det har gjort honom populär i partiet och Bali var den näst mest kryssade personen i valet – efter Ulf Kristersson.

Läs mer: Moderater – snobbar som mobbar

Hanif Bali kom, som ensamkommande flyktingbarn, till Sverige från Iran som fyraåring i början av 90-talet. Föräldrarna var aktiva i den då terrorstämplade oppositionsgruppen Folkets Mujahedin. I tonåren gick han med i Muf och förespråkade länge en liberal flyktingpolitik. I dag är han mer kritisk och anser att kvoten måste ner till noll.

Läs mer: Kan du din Balism? (#12-13-18)

– Vi har tagit emot för många och vi har ett jättestort problem med bostäder och utanförskap, säger Hanif Bali i SVT:s min sanning, som sänds den 25 november.

Och fortsätter:

– Om det tar tio eller femton år så gör det det.

Till Expressen utvecklar han sitt resonemang som han inte menar är ett kontroversiellt uttalande.

Läs mer: BBC: Bali bommar ‘alt rights’ brandfacklor

– Moderaterna har ett beslut på partistämman att vi ska ta emot så många flyktingar vi klarar av. Sedan kan andra göra sin bedömning av hur många det är. Jag landar på noll, om någon landar på en annan siffra får de jättegärna motivera det. Det vore rätt underhållande att höra, säger M-ledamoten, till kvällstidningen.

Läs mer: Öppen maktstrid i Moderaterna – igen (#46-18)

31-årige Hanif Bali blev inröstad i riksdagen som 23-åring.  Men hans tredje mandatperiod skulle kunna bli hans sista. Bali är utbildad till programmerare och har ett IT-företag vid sidan av.

– Jag tycker politik är viktigt, men märker jag att jag bara sitter och värmer en bänk då finns det roligare saker att göra i livet, säger Bali.

–Känner jag att jag står och stampar, då drar jag, säger Bali i »Min sanning«.