Här är veckan som varit (8– 14 november 2018)

Text: Redaktionen

Bild: TT

Sverige

14/11 Nej till Kristersson

Statsministerkandidaten Ulf Kristersson (M) röstas ner med siffrorna 195 mot 154. Samtliga riksdagsledamöter håller den på förhand tillkännagivna partilinjen. Kristersson blir den förste statsministerkandidat som inte godkänts sedan enkammarriksdagen infördes 1971.

13/11 Vargar avlivas

Kolmårdens djurpark avlivar sina sista vargar, som uppges ha varit gamla med sviktande hälsa.Nya säkerhetsregler infördes 2012 efter att en djurskötare hittades död i ett varghägn och hägnen har inte anpassats för möjligheten att introducera nya vargar.  

12/11 Minskat förtroende

Den tungrodda regeringsbildningen får konsekvenser för svenskarna förtroende för riksdagspolitikerna. 58 procent uppger att deras förtroende har minskat, enligt en Sifo-undersökning som beställts av TV4. Bland kvinnor och äldre män samt hos KD- och SD-väljare syns trenden tydligast.

 12/11 Kulturprofilen i hovrätten

Domen mot den så kallade kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, prövas i hovrätten. Arnault dömdes i oktober till två års fängelse för våldtäkt. Försvaret lägger fram ny bevisning och kallar nya vittnen, däribland Arnaults fru, akademiledamoten Katarina Frostenson. Läs mer här.

12/11 Kriminalrapport

Forskare vid Institutet för framtidsstudier har kartlagt Sveriges våldsbejakande extremism, kriminella gäng och fotbollshuliganer i en rapport som SVT tar del av. Totalt har 15 244 individer kartlagts, vilket är fler än forskarna förväntade sig. 92 procent är män, 67 procent är födda i Sverige, men en majoritet har utländsk härkomst. Läs mer här. 

 11/11 Många utbrända

Över hälften av de anställda på Jämställdhetsmyndigheten uppger att de riskerar att bli utbrända. Myndigheten har omkring 50 anställda och öppnade i januari i år.

11/11 Mer pappaledigt

Fars dag firas runt om i landet och Försäkringskassan publicerar statistik om fördelningen av föräldraledigheten. Under den senaste tolvmånadersperioden har landets pappor i snitt tagit ut 29,3 procent, vilket kan jämföras med 27,7 procent under den föregående perioden.  

9/11 Tolvåring hittas död

Den tolvåriga pojke som varit försvunnen i Falkenberg hittas död i vattnet vid en kraftstation i Ätran. Pojken, som hade Downs syndrom, hade på tisdagen gått ut med hunden men aldrig återvänt. Tusentals personer var engagerade i sökandet och det kom att bli föreningen Missing peoples största insats hittills.

8/11 Åtalad SD-politiker

En sverigedemokratisk politiker åtalas för hets mot folkgrupp. Enligt åtalet ska han i ett Facebook-inlägg utmålat muslimer som terrorister och kvinnoförtryckare. Inlägget polisanmäldes av en socialdemokratisk politiker. Mannen nekar till brott.

8/11 Gränskontroll

Regeringen förlänger den inre gränskontrollen med tre månader. Kontrollerna infördes under hösten 2015. Regeringen motiverar beslutet med att det fortsatt finns ett hot »mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten i Sverige«.

8/11 Naziståtal

Två medlemmar i den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) åtalas för brott begångna under Almedalsveckan i somras. En av männen ska ha angripit en kvinna som bar på en prideflagga och när polis ingrep ska den andre mannen ha hjälpt sin kumpan att fly. Männen åtalas för misshandel respektive främjande av flykt.

Internationellt 

13/11 CNN stämmer Trump

Den amerikanska nyhetskanalen CNN stämmer president Donald Trump och flera medlemmar ur hans administration. Stämningen motiveras med att Vita huset kränkt CNN-journalisten Jim Acostas konstitutionella rättigheter då hans ackreditering drogs in efter en pressträff den 7 november.

12/11 Fler offer för bränder 

Dödssiffran till följd av bränderna som härjar i Kalifornien stiger. Nu bekräftas 31 personer ha dött, men många saknas fortfarande. Bränderna räknas som en av de värsta i delstatens historia. Tusentals byggnader har förstörts och hundratusentals människor har tvingats lämna sina hem.

12/11 Serielegend dör

Stan Lee, en av skaparna av det amerikanska serieförlaget Marvel comics, dör vid 95 års ålder. Marvel Comics ligger bakom succéserier, och senare filmer, som »Spindelmannen« och »Iron Man«.

11/11 Separatistval

Utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk håller president- och parlamentsval. Ukrainas regering, EU och USA anser valen vara olagliga och ogiltiga.

11/11 Minnesceremoni

Ledare för omkring 60 länder samlas vid Triumfbågen i Paris för att ihågkomma hundraårsdagen för första världskrigets vapenstillestånd och hedra de stupade. Samma eftermiddag invigs en tre dagar lång fredskonferens. 

9/11 Blodiga strider

Över hundra personer dör i strider i hamnstaden al-Hudaydah i Jemen. 110 av de döda uppges vara Huthirebeller och 22 regeringstrogna. Den saudiskledda militäralliansen försöker återta den strategiskt viktiga staden för att få in humanitär hjälp i landet. Totalt har över 10 000 människor dödats sedan mars 2015.  

9/11 Misstänkt IS-dåd

En person dör och två skadas i ett misstänkt terrordåd i Melbourne, Australien. Det är en bil som kör in i en folkmassa, varpå föraren sätter bilen i brand och går till attack med en kniv. Extremistgruppen IS tar på sig dådet.

9/11 Sjätte avskedet för May

Storbritanniens transportminister Jo Johnson avgår och blir den sjätte ministern som lämnar Mays regering på grund av brexit. Johnson ger May skarp kritik och menar att britterna bör få folkomrösta om brexitavtalet. 

8/11 Weber väljs

Den kristdemokratiska och konservativa partigruppen, EPP, i EU-parlamentet väljer tyske Manfred Weber som sin »spitzenkandidat« – toppkandidat – för ordförandeposten i kommissionen. Weber får 79,2 procent av rösterna och vinner därmed mot finländske Alexander Stubb.

8/11 Masskjutning

Tolv personer skjuts ihjäl på en bar i Thousand Oaks nordväst om Los Angeles, USA. Gärningsmannen är en 28-årig militärveteran som tar sitt liv efter dådet.

8/11 Fängelseupplopp

I ett upplopp i ett fängelse i staden Khujand i norra Tadzjikistan dör 24 fångar och två fängelseanställda. I fängelset avtjänas långa straff för allvarliga brott som mord.

Sammanställt av: Felicia Bredenberg