Här kommer de politiska klonerna

Text:

Bild: TT

FOKUSERAT 

De är piffiga, konservativa och har inget till övers för tio, tjugo år äldre kvinnor på vänsterkanten som beter sig som tonåringar.

Thatcheristerna i Kristdemokraterna är unghögerns framtid.

Det är inte jag som säger det, utan en politisk strateg på just högerflanken. Hen berättar om dessa 20-någonting- tjejer som i svallvågorna från Ebba Busch Thor och Sara Skyttedal vässar stilettklackarna, och tar till den politiska scenen för att drämma till föregående generations »vänsterfeminister«.

Affischnamnen är KDU:arna Nike Örbrink, Destiny Näslund och Evin Badrniya – unga kvinnor som med vinglaset i hand gör »frihetlig konservatism coolt«.

Men jag vet inte. Jag ser bara Carl Bildt framför mig. Alltså inte politikern, utan klonerna av honom. På 90-talet syntes de överallt i borgerliga miljöer: unga män i seglarskor, rugbytröja och Oxfordskjorta, som malde på om frihetlighet och ett orimligt skattetryck.

De var perfekta kopior av sin store ledare. Men kom de med något nytt? Egentligen inte. Det var först när en basketspelande kille från Täby med Barbapapa-anlete äntrade scenen som högerpartiet skördade nya framgångar.

Så i stället för att skriva om hur i tiden det är att vara ung kvinna och konservativ, och lyfta fram podden Della Q, ber jag er att göra ett tankeexperiment: fundera på hur en motsvarande Sosseklon skulle se ut.

Jag kan inte låta bli att tänka på en ung version av farbröderna i Galenskaparna-sketchen »Gubbutställning«. Priset för tävlingens best-in-show gick till en »västgötsk gråsosse«. Han hade fina resultat i »lydnadsprovet«, och skulle nog säga ja till vilka 73 förslag som helst för att behålla makten.

Läs mer Fokuserat:

Länge lever löntagarfonderna

Vingklippt Eros i sexrobotförpackning

Därför ska du inte skämmas för att du mår dåligt