Gruppsamtal pågår

Text: Redaktionen

Bild: Jessica Gow/TT

Talman håller gruppsamtal 

I dag inleder talmannen gruppsamtal med partiledarna för att utkristallisera en ny regering. Syftet är att minska antalet regeringsalternativ.

– Ett problem i den här diskussionen tycker jag är att det finns väldigt många alternativ i luften. Det finns ett värde i att kunna fokusera diskussionen stegvis till något eller några alternativ, säger Andreas Norlén till Ekot.

SD och V deltar inte då partierna inte utgör något av regeringsalternativen på borden. Läs mer om Norléns dilemma här.

Så är schemat för gruppsamtalen  

09.00: S, M, C, KD, L, MP

10.00: S, C, L, MP

11.00: M, C, KD, L, MP

13.00: M, C, KD, L

Livebevakningar

SVT

TV4

Statsvetare: »Talmannen kommer att bli tuffare«

Jenny Madestam, statsvetare vid Södertröns högskola, tror inte att Norléns samtal kommer att leda någonstans de närmaste dagarna. Det säger hon i en intervju med Ekot.  

Talmannen har tidigare sagt att ett förslag ska komma under hösten – något som sätter press på partierna enligt Madestam.

  Jag tror att Andreas Norlén kommer att bli tuffare på så vis att han parallellt med samtalen kommer att våga lägga fram en statsministerkandidat i riksdagen, säger hon.

Uppgifter: SSU-falang kallar homosexuella för »smutsigt blod«

SSU-aktiva bekräftar för Kvällsposten att förbundet och partiet känt till problemen i förbundet i Skåne. Stämningen på årskoferenserna beskrivs som »kaotiskt« och »sjukt«. Bland annat har SSU-företrädare sagt att homosexuella har »smutsigt blod« och »ligger runt mer« enligt mötesdeltagare på plats.

SSU Skåne svarar på Facebook att uppgifterna inte stämmer och att »inga såna uttryck eller diskussioner har förekommit på distriktsårskonferensen.«

Debatter

”Det är nu hög tid för våra politiker att ta sitt ansvar för att en liknande tragedi som nu utspelats i USA inte ska ske här i Sverige”, skriver styrelsen för Judiska centralrådet, på DN Debatt.

”Nej till brutala ingrepp i Stockholms stadsmiljö”, skriver stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M), på SvD Debatt.

Svante Axelsson, nationell samordnare på Fossilfritt Sverige, presenterar på DI debatt ett klimatprogram för nästa regering.