Källor: Regeringen redo att släppa vinsttaket

Text:

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen är beredd att kasta Reepalu-utredningen i papperskorgen och söka en kompromiss med Moderaterna och Liberalerna. Civilminister Ardalan Shekarabi har, enligt källor till Dagens Industri, haft ett personligt möte och gjort klart med Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna. Kravet från regeringen: reglerna måste stramas åt för vård, skola och omsorg. Det rör sig bland annat om personaltäthet.

Bakgrunden till kovändningen är att förhandlingarna med Vänsterpartiet verkar ha kört fast, vilket tidigare har varit det enda sättet för att få stöd i budgetprocessen och därmed behålla regeringsmakten.

Tidigare under dagen släppte Novus tillsammans med SVT en undersökning som visar att en stor majoritet av den svenska befolkningen är för ett vinstförbud eller begränsning – ett trumfkort som de rödgröna hotat med att göra till en stor fråga i valrörelsen.

Avslöjandet kommer samtidigt som näringslivet och lobbyisterna, som framgångsrikt drivit frågan om vinster i välfärden, befinner sig i Visby under Almedalsveckan.

Morgonen därpå dementerar Socialdemokraterna DI:s uppgifter om att regeringen är redo att släppa kravet och i stället vänt sig till Moderaterna och Liberalerna.

– Nej, de stämmer inte. Ardalan Shekarabi har också dementerat, säger hon till SVT:s »Gomorron Sverige«.

Läs Fokus senaste text om systemfelet i skolsektorn här och DI:s avslöjande här.