KD rusar upp – för att stanna?

Text:

Bild: PAVEL KOUBEK/TT

För en dryg månad sedan beredde sig Kristdemokraterna på en rejäl luftgrop. De var övertygade om att det skulle kosta i popularitet att öppna för politiska samtal med Sverigedemokraterna, men det var nödvändigt för att ta sig ur december­överenskommelsens skugga. Dessutom gjordes det från en historisk styrkeposition på omkring 9 procent. Ett fall till 7, eller till och med 6 procent, vore ingen katastrof.

En månad senare är resultatet det motsatta. Sifo ger partiet ett par tiondelar över 12 procent i aprilmätningen. Bland partiledarna kommer ingen i närheten av Ebba Busch Thor i förtroendemätningarna.

Framgångarna gör det lättare att i efterhand beskriva det kristdemokratiska utspelet som ett sätt att kortsiktigt maximera väljarstödet. Men sanningen är att den kristdemokratiska ledningen trodde sig göra motsatsen: en opinionsmässigt dyr, men ofrånkomlig investering. Den är fortfarande förvånad över resultatet.

Det finns fler som förvånas. Annie Lööf gratulerade i veckan sin partiledarkollega:

– Jag är väldigt glad för Ebbas skull, hon gör ju motsvarande resa som jag gjorde för fyra år sedan.

Man anade en underton. Det går fortfarande bra för Centern, men partiet har fallit tillbaka till omkring 8 procent och Annie Lööfs förtroendesiffror har halverats. Hur länge kan KD:s framgångar hålla i sig?

David Ahlin, global director på Ipsos, gjorde ett försök att besvara frågan i Sydsvenska Dagbladet i veckan. Han pekade på en särskild sakfråga: sjukvården.

SOM-undersökningen visar att sjukvården är väljarnas viktigaste fråga och att den ökar i betydelse. Samtidigt har förtroendet för Socialdemokraterna i vård- och omsorgsfrågor minskat, medan förtroendet för Kristdemokraterna i samma frågor ökat. I de senaste undersökningarna ligger KD jämsides med S i vårdfrågorna.

– S grundmurade förtroende i välfärdsfrågor har försvagats, särskilt på landsbygden. KD såg det och vågade gå på offensiven vad gäller sjukvård och äldreomsorg, säger Ahlin som anar »politisk dynamit« i det som nu sker.

»Om trenden skulle fortsätta kan partiet även locka väljare från S«, skriver han i sin kolumn.

Kristdemokraternas egna mätningar ger samma budskap: KD är på väg att vrida vårdfrågan ur händerna på Socialdemokraterna. De ser andra, mer oväntade frågor där utvecklingen går åt samma håll. En är jämställdhetsfrågan, där KD etablerat sig som ett trovärdigt, borgerligt alternativ.

Men ingen politisk framgång går att ta för given:

– En hel del talar mot att KD kan växa ännu mer, säger David Ahlin:

– De har få talespersoner, de har förtroende i en smal palett av frågor och det är långt kvar innan KD ses som ett regeringsbärande parti.

Kristdemokrater återkommer till två fördelar när framgången ska förvaltas. En är att Ebba Busch Thor, till skillnad från till exempel Ulf Kristersson, inte var en del av det »Reinfeldtska systemet«. Det gör det enklare för partiet att förändras när framgången ska fyllas med politiskt nytänkande. Den andra är partitoppens sammansättning.

Ebba Busch Thor och policychefen Johan Ingerö beskrivs som ett »dream team«. De har båda instinkten att hugga bytet i flykten, snarare än att tillsätta kommissioner. Samtidigt har de kring sig en stab av personer med andra karaktärsdrag. Tack vare det sägs diskussionerna på partikansliet vara öppna, prövande och nyfikna. Stämningen är förstås uppåt, men inga segrar tas ut i förskott.

– Jag har bara sett två tårtor sedan jag kom hit, säger Per Gudmundson som för någon månad sedan tillträdde som presschef:

– Det lär finnas en flaska champagne stående någonstans, men ingen har tullat på den.

Läs mer:

Källor: »Ebba ville gå längre«

Här kommer de politiska klonerna

Hon reste sig på nio