L: Därför gick det så dåligt i valet

Text:

Bild: TT

Valresultatet 2018 var visserligen en uppgång mot för fyra år sedan. Men inom Liberalerna togs beskedet om att man lyckats locka endast 5,5 procent av rösterna med besvikelse.

När Liberalerna nu presenterar sin valanalys pekas flera anledningar ut till varför det gick som det gick. Bland annat var partiet otydligt i frågor som inte kunde placeras in i den klassiska höger-vänsterskalan, som migration och integration, skriver TT.

Dessutom blev regeringsfrågan otydlig för väljarna när Allianspartierna inte gick efter samma linje. Resultatet av det var att Alliansen förlorade trovärdighet hos väljarna, hävdar valanalytikerna.

En rekommendation från valanalysgruppen är därför att ha ett tydligt besked i regeringsfrågan – i god tid före valet.

En nackdel för partiet var även att skolfrågan, som L har störst förtroende i, inte hamnade i centrum för valdebatten, rapporterar TT.

– Vi kom inte fram på samma sätt som vi hade velat. Samtalet kretsade kring andra frågor, säger Lina Nordquist, som lett arbetet i valanalysgruppen till nyhetsbyrån.

I förra veckan meddelade Jan Björklund att han inte ställer upp för omval som partiledare. Enligt en del politiska bedömare kom avgångsbeskedet tidigare än planerat, som reaktion på nedgången för partiet i opinionen. I Novus senaste mätning hamnade L långt under så väl valresultatet som riksdagsspärren: 2,7 procent.

Läs även maratonlopp i nedförslut av Johan Hakelius här.