Minst 16 döda i masskjutning i Kanada – misstänkt skytt var utklädd till polis

Text: Redaktionen

Bild: TT

Inrikes

Främmande makt vill försvaga Sverige

Främmande makt använder coronakrisen för att försvaga Sverige, varnar Säpo, enligt Aftonbladet. I ett brev som skickats ut till svenska myndigheter under den gångna veckan varnar Säkerhetspolisen för att »främmande makts aktiviteter för att försvaga Sverige har intensifierats«, och att coronakrisen utnyttjas för att skapa osäkerhet. Säpo anger inte vilka främmande makter Det rö sig om, man har i tidigare varningar ofta pekat ut Kina och Ryssland. Upphandling av skyddsutrustning till vården och företag som jagar investerare för att stärka sin kassa pekas ut som ett par sårbara punkter där främmande makt kan skada Sverige.

Kristersson vill rädda företag

Regeringen måste agera kraftigare för att rädda företag som drabbas hårt ekonomiskt av coronakrisen, anser M-ledaren Ulf Kristersson. Till DN säger han att man borde rädda företag nu i stället för att senare behöva lägga stora summor på a-kassa.

»Vi har i grund och botten rustat oss väldigt väl för att klara av många procent i BNP i krisinsatser«, säger Kristersson till tidningen.

Fordonsfabriker öppnar 

Efter att ha stått still i flera veckor till följd av coronakrisen rullar fordonsindustrin nu igång igen i Sverige, rapporterar Ekot. Detta för att undvika konkurser och personalneddragningar hos leverantörer. I dag måndag börjar Volvo Cars bygga färdigt bilar i Torslanda igen.

Även om krisen slagit hårt mot branschen, är det än så länge inte så många jobb som har gått förlorade, enligt Fredrik Sidahl, vd vid leverantörsorganisationen FKG.

»Det finns andra branscher som har det svårare. Jag tror vi har klarat det«, säger han till Ekot.

Utrikes

Masskjutning i Kanada

Minst 16 personer dödades i en skjutning i staden Portapique i provinsen Nova Scotia, Kanada. Gärningsmannen, en 51-årig tandtekniker, ska redan i lördags kväll  ha påbörjat en 12 timmar lång färd i bil, där han utklädd till polis åkte runt och sköt människor. Offren hittades både inomhus och utomhus. Efter en polisjakt som slutade vid en bensinmack vid lunchtid på söndagen utbröt skottväxling mellan polis och den misstänkte, där den misstänkte sköts till döds. Enligt polisen kan dödstalet komma att stiga, rapporterar Ekot. 

Nova Scotias premiärminister Stephen McNeil kallar masskjutningen »en av de mest vettlösa våldshandlingar i vår provins historia«.

Oljepriser rasar

Oljepriset föll kraftigt under natten till måndagen, och hamnade på det lägsta på 21 år, enligt sajten Markets Insider.  WTI-oljan sjönk 20 procent och landade under morgonen på 15,6 dollar fatet, medan brent handlas för 27,9 dollar fatet. För att häva prisfallen enades Opec+  nyligen om ett avtal om en historisk produktionsminskning, där 10 procent av världsproduktionen olja ska kapas under två månader.

Stora brister i covid-19 tester

Ett viktigt steg i USA:s plan att lätta restriktionerna och övergå till ett normaltillstånd är blodprov som snabbt kontrollerar om personer har utvecklat antikroppar mot det nya coronaviruset. Nu visar en granskning av New York Times dock att testerna, som till stor del kommer från Kina utan att ha kontrollerats av amerikanske myndigheter, har stora brister. Många tester visar till exempel felaktigt att personer blivit immuna.

Trump stöttar protester

En proteströrelse har vuxit fram i USA mot landets åtgärder för att bromsa smittan av det nya coronaviruset. På en pressträff natten till måndagen uttryckte president Donald Trump stöd för protesterna, rapporterar The Guardian.

»De vill ha sina liv tillbaka«, sade Trump.

Samtidigt har flera guvernörer varnat att det är för tidigt att lätta på landets restriktioner, enligt Reuters. 

Debatter: 

Sverige måste skärpa kraven i sin relation till Kina, skriver tre moderata ungdomspolitiker på SvD Debatt.

Under rådande coronakris hyllas Kina för sitt snabba agerande när de gäller strikta utegångsförbud, upprättande av sjukhus och produktion av ansiktsmasker. Men man får inte glömma vilken typ av stat Kina är, och varför virus som sars och fågelinfluensan sprids just därifrån, resonerar debattörerna.

»Det tycks finnas ett mönster i hur de på ett grovt bristfälligt sätt hanterar virus, vilket leder till att spridningen blir så pass stor«, skriver de, och anser att högre krav bör ställas på att Kina blir ett fritt land.

DN Debatt efterlyser Akademikerförbundet SSR träffsäkra, och ibland även kostsamma arbetsmarknadsåtgärder, däribland arbetsmarknadsutbildningar. Regeringens värsta scenario är i år en arbetslöshet på 13, 5 procent.

»Då är det orimligt med ett programanslag till Arbetsförmedlingen på 7,2 miljarder kronor för nästa år när det var 13,8 miljarder för 2018«, skriver förbundet.

Sedan finanskrisen 2008 har uppdelningen av eurozonen i starka och svaga medlemsstater förstärkts, en klyfta som coronakrisen nu riskerar att vidga ytterligare, skriver Thomas Steinfeld, tidigare kulturchef för Süddeutsche Zeitung i München och professor i kulturvetenskap vid universitetet i Luzern, på DI Debatt. 

Italien har inom överskådlig tid ingen chans att betala igen sina skulder och trots EU:s  »kompromiss« om ett stöd för europeisk industri och i synnerhet de särskilt utsatta ländernas ekonomi, låter EU »Italien dö på trottoaren«, som en italiensk professor i nationalekonomi uttryckte det. Som det numera ser ut måste Europa, om det ännu ska finnas kvar, ställs på annan grund, anser Steinfeld, i form av »gemensam skatte- och finanspolitik«. Vilket, tror han, verkar »ganska utopiskt«.