Ny prognostjänst: Mycket nära rödgrön majoritet

Text: Fokus

Valet till riksdagen i september blir en storseger för de rödgröna partierna. Åtminstone enligt Botten Ada, en statistisk maskin – robot – som har sitt alldeles egna sätt att spå valresultatet.

Enligt Botten Adas prognos ser socialdemokraterna och miljöpartiet ut att kunna gå mot mer än 40 procent, medan allianspartierna bara skrapar ihop dryga 37 procent. Lägger man till vänsterpartiet balanserar oppositionen på gränsen till egen majoritet. Tar man i beaktande risken att kristdemokraterna eller centern kan åka ut ökar den sannolikheten.

Det här betyder att Jimmie Åkessons och svergiedemokraternas just nu ser ut att gå miste om sin vågmästarroll. Allt enligt Ada.

Botten Ada är en ny typ av statistiskt verktyg i svensk politik. Det handlar inte om någon konventionell mätare av opinionsläget med enstaka undersökningar eller enklare sammanvägningar. Ada bygger istället på en bayesiansk statistisk modell som utifrån en större uppsättning variabler spår – med statistikspråk predicerar – valresultatet.

Visserligen är flera av variablerna i modellen just opinionsmätningar. Men där finns också tidigare valresultat och faktorer som justerar för historiska mönster i opinionen. Det ger sammantaget en annan bild än enstaka mätningar och så kallade poll-of polls.

En annan viktig skillnad från vanliga mätningar är att Botten Ada inte bara mäter opinionsläget i dag. Siffrorna som Ada presenterar här är de förväntade på valdagskvällen. Prognosen blir därför mer definitiv än opinionsmätningarna. Samtidigt är modellen öppnare än många andra om osäkerheten, genom att presentera statistiska sannolikheter för de olika partiprognoserna.

Prognosen i grafen nedan alltså Adas tro på respektive partis mest sannolika utfall på valdagen. Men som alltid i statistik finns osäkerheter. Genom att klicka på den högra knappen ser du inom hur stort intervall resultatet kan hamna, med 95 procents sannolikhet.

Vid en första anblick spannet för de möjliga utfallen verka stort. Därför har Ada ett annat verktyg som mäter de specifika sannolikheterna för olika kombinationer. Hur stor är till exempel sannolikheten att kristdemokraterna eller centern åker ur? Svaret finner du HÄR.

Enligt detta verktyg är sannolikheten för egen rödgrön majoritet i dag 85 procent. Omvänt är chansen att sverigedemokraterna får en vågmästarroll 15 procent. Är det mycket eller lite? Tja, det motsvarar sannolikheten att du får en sexa när du kastar en tärning.

Ada är oberoende och utvecklad av Måns Magnusson, doktorand i statistik vid Linköpings universitet, och frilansjournalisten Jens Finnäs, som driver Journalism++ Stockholm.

Botten Ada bygger på principer som har revolutionerat valbevakningen i USA. Det var inför presidentvalet 2008 som statistikern Nate Silver började göra statistiska prognoser på sin blogg FiveThirtyEight, som visade sig vara mer träffsäker än opinionsmätningarna.

Inför valet 2012 kontrakterades Nate Silver och hans blogg av New York Times, som därmed fick sitt definitiva publika genombrott. Sedan i fjol finns bloggen under tv-kanalen ESPN:s paraply.

Botten Adas prognos för det svenska valet kommer att finnas på Fokus.se ända fram till valdagen i september. Modellen uppdateras kontinuerligt när valdagen kommer närmare och variablerna förändras.

Läs mer: 

Gör din egen prognos av valresultatet