SD väcker misstroende mot Morgan Johansson (S) – får stöd av Moderaterna

Text:

Regeringen har utlyst nationell särskild händelse till följd av flera uppmärksammade gangsterdåd i Malmö. Men enligt Sverigedemokraterna görs för lite för att stävja våldet. Målet är att väcka misstroende mot justitieminister Morgan Johansson.

– Det är uppenbart att han inte tar situationen på allvar eller klarar av att hantera den, säger Jimmie Åkesson till TT.

Åkesson sägs enligt Sveriges Radio på onsdag, i samband med partiledardebatten om EU i riksdagen, begära att riksdagen senare ska rösta om Johanssons framtid.

– Det är rätt att nu rikta misstroende mot justitieministern. Han är sedan fem år ytterst ansvarig för den situation vi har fått i Sverige. Den är helt ohållbar. Antingen gör en minister sitt jobb eller så tar man konsekvenserna och avgår. Vi kommer att rösta för en misstroendeförklaring, säger moderatledaren Ulf Kristersson till Ekot.

Kristdemokraterna säger till TT att de för tillfället inte vill kommentera SD:s planer. Centerpartiet och Liberalerna tvekar också. Det krävs minst 175 ledamöter för att avsätta en minister.

–Vi tar ju alltid den här typen av frågor på allvar och den kommer därför att diskuteras när vi har riksdagsgrupp i morgon, men jag har väl lite svårt att se hur det skulle innebära en lösning på den akuta situationen i Malmö, säger Centerns gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson till TT.