Sommartider, hej, hej, sommartider!

Text:

I mars nästa år ska unionens klockor ställas om för sista gången, men medlemsländerna ska själva få bestämma om de vill ha sommartid eller normaltid, enligt kommissionens förslag. 

Sommartid – som ofta felaktigt påstås vara ett påhitt av Benjamin Franklin – introducerades i Sverige 1916 men var så illa omtyckt att det dröjde fram till 1980 innan reformen infördes. Motståndet mot tidsomställningen verkar däremot inte ha minskat över tid – så gott som årligen har riksdagsledamöter motionerat för att behålla sommartid året om. Två av dem är centerpartisterna Annika Quarlsson och Ulrika Carlsson. »Med mycket marginell energisparande effekt och med de negativa hälsoeffekter som forskningen visar, finns skäl för att sluta med tidsomställning vår och höst«, motiverar de i en motion från i fjol. 

I en EU-enkät från i somras var hela 84 procent av de 4,6 miljoner svarandena negativa till tidsomställningen. De som allra mest verkar ogilla att ställa om klockan är finländarna. Efter att ett medborgarinitiativ samlat 70 000 namnteckningar började vårt östra grannland att driva frågan i unionen. När man väl lyckades vinna gehör hos kommissionen väcktes en oerhörd begeistring. Kommunikationsminister Anne Berner (C) meddelade att regeringen vill höra medborgarna via en nättjänst och dagen efter kraschade sidan på grund av trycket.

Kommer då Quarlssons och Carlssons dröm om evig sommartid att slå in? Det är för tidigt att säga. Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) menar att det viktigaste är att medlemsländerna koordinerar sig, även om också han själv föredrar sommartid året om. Det återstår att se hur många gånger vi hinner ställa om klockan innan alla EU-länderna är överens. 

Tick – tack.

Tidigare Fokuserat

Plumpar i valprotokollet (#37)

Utan sanning ingen lögn (#36)

Konsten att glömma 53 miljarder (#35)