Statsbudget ger mindre solenergi

Text: Redaktionen

Bild: TT

Demokratin firar 100 år

I dag, för hundra år sedan, fattade riksdagen ett principbeslut om att införa allmän och lika rösträtt i kommunalval. Det uppmärksammar flera medier, både på nyhetsplatsoch krönikeform.

– Framför allt är det jag tycker att man ska högtidlighålla att man införde lika rösträtt. Det vill säga att man avskaffade olika skalor, vilket gjorde att det blev en röst på en person, säger historikern Josefin Rönnbäck vid Luleå tekniska universitet, till Vetenskapsradion.

Mindre soleneergi nästa år

Nästa år kommer det statliga investeringsstödet för solceller att halveras, rapporterar Sveriges Radio. Effekten är ett resultat av den nya statsbudgeten.

– Vi tycker att alla energislag ska klara sig på egna meriter, säger Lars Hjälmered, energipolitisk talesperson för Moderaterna, till Ekot.

Debatter

»Centerpartiet går till Europaparlamentsval på att ställa högre miljökrav på den europeiska bilindustrin och på att skärpa EU:s system för handel med utsläppsrätter och därmed höja priset på klimat­utsläpp inom EU. Vi vill också att EU skrotar dagens stora subven­tioner till fossila bränslen«, skriver Fredrick Federley (C), på DN Debatt.

»Nyligen skrev tre kristdemokrater, bland andra Ebba Busch Thor, på Di Debatt att Sverige bör nyinvestera i modern kärnkraft. Att föreslå moderna kärnkraftverk är ungefär som att kräva att Volvo skulle skapa en modern Volvo Amazon«, skriver författaren Åsa Moberg, på DI Debatt.

»Det finns just nu ett unikt tillfälle för Stockholm att skapa en ny plats som kan bidra till stadens vackra siluett och strandlinje. Men det kräver att rätt beslut fattas om den nuvarande parkeringsplatsen bakom Liljevalchs på Djurgården«, skriver flera debattörer, på SvD Debatt.